Сир - постійно розвивається «живий» продукт, який при неправильному зберіганні, може висохнути, запліснявіти або взагалі стати непридатним для їжі. Давайте дізнаємося з вами як правильно зберігати сир:
куплений сир потрібно зберігати в добре провітрюваному приміщенні при температурі повітря 6-8 градусів і рівні вологості близько 90%; не купуйте його у великій кількості, краще беріть частіше, але потроху; уникайте перепадів температури і тримайте його завжди на самій нижній полиці; зберігаємо сир завжди закритим, щоб він не висох і не ввібрав в себе сторонні запахи, загорнувши в лляну серветку, яку попередньо змочується в солоній воді. Як зберігати твердий сир?
До таких сортів належать пресовані варені сири, наприклад, такі як грюйер, пармезан, емменталь і неварение сири - гауда, эдамер і чеддер. Вони можуть зберігатися в холодильнику до 3-х тижнів до 6 місяців в морозилці. Пам'ятайте, що розморожені сири втрачають трохи смаку і починають з часом кришитися, тому їх використовують для додавання в гарячі страви.
Для того щоб правильно зберегти тверді сири, загортаємо шматок у вощений папір, натягніть зверху поліетиленову плівку, яка буде перешкоджати доступу повітря і зберігаємо в тому відсіку холодильника, де температура завжди тримається від +4 до + 8 градусів. Якщо ви захочете заморозити такий сир, просто кладемо його в спеціальний мішок для заморозки, закриваємо клапан, вказуємо дату заморозки і прибираємо в морозильну камеру.
Як зберігати сир сулугуні?
Такі ропні сири краще купувати разом з рассольчиком. Свіжий сулугуні можна покласти в м'який паперовий пакетик і загорнути в поліетилен. Так сир зберегтися на кілька днів. Якщо ви купили сир без розсолу або вас не влаштовує його смак, то можете покласти його на кілька днів у молочко, надавши йому тим самим вершковий присмак.
Скільки зберігати сирні сири?
Моцарелу, філадельфію, рікотта і маскарпоне зберігають завжди в тій упаковці, в якій їх продавали. Пам'ятайте, що після відкриття
їх термін сильно скорочується і не перевищує тижня. Ви також можете заморозити відкритий сирний сир приблизно на 6 місяців.
Як зберігати сир з пліснявою?
Такі сири зберігають загорнутими у фольгу і кожні 3 дня їх слід доставати з упаковки, і залишати «дихати» приблизно на годину в холодильнику.
Пам'ятайте, що недотримання елементарних умов зберігання, призведе до того, сир спочатку втратить свій смак і запах, а потім почне швидко псуватися і, врешті-решт, засохне, і ви викиньте його на смітник.