Багато людей з нетерпінням чекають осінньої пори, щоб зібрати урожай хрону і запастися на зиму, а потім зробити смачну приправу. Ось тільки чи знаєте ви, що для цієї мети підходять далеко не всі рослини. Адже найкраще накопати кореневища, вік яких становить близько 3 років, при цьому їх поверхня повинна бути неодмінно світлою, рівненькою і при розрізі білої. Що ж стосується самого зберігання, то тут існує кілька способів. Ми зараз розповімо вам, як зберігати корінь хрону в домашніх умовах, а ви самі виберіть для себе найбільш оптимальний.
Як зберігати хрін будинку?
Щоб хрін зберігся протягом цілого року, вибираємо хороші корені, без пошкоджень, відбраковуємо пошкоджені екземпляри, обрізають бадилля, складаємо їх у ящик і засипаємо піском так, щоб вони не стикалися один з одним. При цьому нижній шар пісочку повинен бути приблизно 7 сантиметрів. Приблизно раз в тиждень змочуємо пісочок водою так, щоб він був трохи вологим. Так кореневища збережуться свіжими до наступного сезону, і ви цілий рік будете мати свіжу приправу до столу.
Якщо вам нікуди поставити ящик з хріном, пропонуємо спробувати ще один спосіб зберігання хрону. Викопані корені промиваємо і викладаємо в тепле місце для просушування. Після того, як він просохне, беремо ступку і товчемо його в порошок.
Наступний спосіб полягає в наступному: спочатку коріння промиваємо в холодній воді, потім чистимо і нарізаємо їх тоненькими смужками. Після цього викладаємо їх на деко і ставимо в духовку, прогріту до 60 градусів. Хвилин через 40 дістаємо їх, остуджуємо, подрібнюємо в блендері і перекладаємо суху суміш у скляну банку, накриваючи зверху кришкою. Тільки врахуйте той факт, що перед вживанням порошок спочатку замочуємо водою і залишаємо приблизно на годину. За цей час він добре набубнявіє, і ви зможете заправити отриману кашку оцтом або сметанкою.
Як зберігати тертий хрін?
А ось цей спосіб відмінно підходить для тривалого зберігання кореня. Отже, беремо корінь хрону, чистимо і натираємо його на маленькій терочке. Після цього розводимо його в оцті так, щоб в результаті вийшла рідка кашка. Далі перекладаємо її в баночку і добре закорковуємо.
Як зберігати хрін в холодильнику?
Завдяки даному способу зберігання, ви швиденько заготовите хрін, тільки «проживе» він, на жаль, не більше 3 тижнів. Отже, беремо молоді корінці кореня, довжиною не більше 30 сантиметрів і очищаємо їх від землі. Після цього перекладаємо їх у пакетики і кладемо в холодильник. Якщо ж помістити корінь хрону не в холодильник, а в морозильник, то він простоїть 5 місяців. Однак у цьому випадку його обов'язково потрібно порізати на шматочки.
Як зберігати перекручений хрін?
З допомогою м'ясорубки подрібнюємо хрін і розкладаємо його в банки. При цьому можете додати до нього буряковий сік, всипати сіль, цукровий пісок і влити оцет. Закорковуємо баночки і прибираємо на зберігання в холодильник.
Як зберігати свіжий хрін?
Хрін, як і багато інші овочі, можна зберегти у свіжому вигляді, скориставшись погребом. Для цього, корені даного
рослини викопуємо, ретельно отряхиваем від грунту, потім формуємо з них невеликі пучки і підвішуємо.
Як зберігати хрін в морозилці?
Ну, і останній спосіб. Хрін промиваємо, просушуємо, очищаємо від шкірки, після чого розкладаємо в цілі поліетиленові пакетики і зав'язуємо таким чином, щоб у них не потрапив повітря, дуже герметично. Тепер прибираємо їх в морозильну камеру і дістаємо по мірі необхідності. Такий спосіб зручний тим, що, якщо ви раптом захочете скористатися ним, то його просто натираємо на терочке і додаємо в бажане блюдо.