Гусак є традиційним Різдвяним блюдом у всіх європейських країнах. У кожному домі є свій оригінальний спосіб приготування цього святкового страви. Сьогодні ми поділимося з вами кількома рецептами приготування гусака з чорносливом і яблуками.
Гуска, фарширована чорносливом і яблуками
Інгредієнти: гусак - 5 кг; апельсин - 1 шт.; яблука - 15 кг; чорнослив - 200 г; мед рідкий - 2 ст. ложки; мелений коріандр - 2 ст. ложки; червоне вино - 200 мл; спеції. Приготування Отже, тушку гусака очищаємо, відрізаємо зайву жирочек, шию і крила. Потім підготовлену птицю натираємо спеціями, меленим коріандром і прибираємо на добу маринуватися в холодильник. Знімаємо цедру з апельсина, натираємо на терочке і з'єднуємо з 100 мл червоного вина. Отриманою сумішшю обмазуємо нашого гусака і знову прибираємо години на 3 в холодильник.
Чорнослив промиваємо, замочуємо в останньому червоному вині, а яблучка промиваємо, очищаємо і нарізаємо скибочками. Тепер наповнюємо птицю чорносливом і яблуками, заколюємо шкірку зубочистками і викладаємо на деко, промазанний маслом. Відправляємо блюдо в духовку і запікаємо хвилин 15 кку при температурі 250 градусів, а потім зменшуємо до 150 градусів. Готуємо протягом 25 годин, періодично змочуючи гусака соком, що виділився. Хвилин за 20 до завершення промазуємо його рідким медом.
Гусак, запечений з чорносливом і яблуками
Інгредієнти: майоран - за смаком; тушка гусака - 3 кг; спеції; олія оливкова; бульйон - 300 мл; часник - 2 зубчики. Для начинки:
чорнослив - 150 г; яблуко антонівка - 4 шт. Приготування Тушку промиваємо, добре просушуємо і зрізаємо ножем зайвий жир і крила. Акуратненько підверніть шкірку на шиї і закріплюємо її зубочистками. Нутрощі натираємо спеціями , майораном, подрібненим часником,
загортаємо в харчову плівочку і ставимо в холодильник.
Тепер давайте приготуємо начинку: яблука промиваємо, дістаємо серцевиною і нарізаємо їх великими кубиками. Чорнослив заливаємо хвилин на 15 гарячою водою, а потім обсушуємо й розрізаємо навпіл. З'єднуємо в одній посуді обидва компоненти, перемішуємо руками і фаршируємо гусака фруктами. Скріплюємо черевце зубочистками, намазуємо птицю оливковим маслом і загортаємо у фольгу. Викладаємо у форму, вливаємо гарячий бульйон і поміщаємо гусака з чорносливом і яблучками в духову шафу, розігрітий до 200 градусів. Запікаємо страву близько години, а потім знімаємо фольгу і подаємо.