А чи знаєте ви, що тісто без яєць може бути дуже пишним, насиченим і смачним. З нього можна приготувати ароматні булочки, смачні рулети, здобні пиріжки та іншу випічку. Все, що вам необхідно, це мука, дріжджі, кефір, сіль, ванілін і цукор, а також 15 години вільного часу. Якщо у вас під рукою не виявиться якогось інгредієнта, то його з легкістю можна замінити на інший, схожий за складом. Отже, давайте дізнаємося з вами як зробити тісто без яєць.
Тісто без яєць і молока
Інгредієнти: пшеничне борошно - 600 г; тепла вода - 300 мл; свіжі дріжджі - 21 г; цукровий пісок - 2 ст. ложки; спеції; масло рослинне - 80 мл Приготування Отже, для приготування дріжджового тіста без яєць, беремо чисту миску, наливаємо в неї теплу воду, додаємо кілька ложок борошна, цукровий пісок і кладемо свіжі дріжджі. Потім все добре перемішуємо і ставимо опару на 20 хвилин у тепле місце. За цей час суміш почне підніматися, пузиритися і дріжджі будуть «грати». Після закінчення часу, додаємо сіль, вливаємо олію і невеликими порціями всипаємо борошно, ретельно все перемішуючи. Борошна потрібно додати стільки, щоб в результаті у вас вийшло м'яке і не прилипающее до рук здобне тісто без яєць. Гарненько вимішуємо його, перекладаємо на присипаний борошном стіл і переходимо до виготовлення будь-яких хлібобулочних виробів.
Рецепт тіста без яєць
Інгредієнти: борошно пшеничне - 350 г; питний йогурт без добавок - 300 мл; сіль - 15 ч. ложки; цукровий пісок - 2 ч. ложки; розпушувач для тіста - 2 ч. ложки; масло рослинне - 1 ст. ложка. Приготування Для того, щоб приготувати смачне тісто без яєць і дріжджів, необхідно попередньо підготувати всі інгредієнти. Борошно просіваємо кілька разів через сито, додаємо сіль, цукровий пісок і розпушувач. В окремій мисці питний йогурт з маслом, а потім невеликими порціями всипаємо борошно і замішуємо еластичне м'яке тісто. Після цього перекладаємо його на посипану борошном робочу поверхню і поділяємо приблизно на 8-10 однакових частин. З кожної формуємо невеликі, красиві булочки викладаємо їх на деко, змащуємо маслом і запікаємо в духовці.
Тісто на кефірі без яєць
Інгредієнти: Для опари:
сухі дріжджі - 15 г; цукровий пісок - 2 ст. ложки; сіль - щіпка; борошно - 200 г; кефір - 250 мл Для тіста:
ванілін - 5 г; борошно - 600 г; масло рослинне - 50 мл Приготування Спочатку давайте приготуємо опару: беремо посуд з високими бортиками, висипаємо в неї сухі дріжджі, цукровий пісок, сіль і просіяне заздалегідь пшеничне борошно. Що б наша опара швидше піднялася, кефір трохи підігріваємо, приблизно до кімнатної температури, і акуратно вливаємо в суху суміш. Ретельно все перемішуємо, накриваємо рушником і ставимо на півгодини в тепле місце. За цей час наша опара підніметься. Далі висипаємо в неї борошно, додаємо щіпку ваніліну, наливаємо рослинне масло і знову перемішуємо до
отримання однорідної маси. Готове тісто знову накриваємо рушником і ставимо підніматися. Приблизно через годину маса підійде і можна переходити до випікання виробів.
Ось ви і дізналися, як приготувати тісто без яєць. Найголовніше, не бійтеся експериментувати, адже, якщо ви намагаєтеся, то в будь-якому випадку у вас неодмінно вийде що-небудь смачненьке - таке тісто неможливо зіпсувати. Продукти всі взаємозамінні: можна використовувати замість кефіру і сметани сухе молоко, просто розводити його теплою водою. Якщо ви хочете спекти якусь несолодке страву, то цукру слід класти набагато менше.