Відомо, що сир середньої жирності і за смаком краще і засвоюється легше свого знежиреного побратима, але коли справа доходить до вживання сиру в рамках суворої дієти або приготуванні страв для дітей на його основі, то слід використовувати продукт зі зниженою жирністю. Яка жирність у зробленого сиру і як її визначити знає далеко не кожен. Само собою, перевірити це в домашніх умовах з лабораторної точністю без спеціального обладнання не вийде, але розрахувати приблизно можна без проблем і самостійно.
Як визначити жирність домашнього сиру?
Визначити жирність сиру у домашніх умовах можна лише в тому випадку, якщо відома початкова жирність молока. Більшість вважає найбільш корисним сир з домашнього молока, тому саме його жирність визначати і радять. Для цього в склянку наливаєте молоко на 10 см, а через 12 годин заміряє кількість утворених на поверхні рідини вершків, за задумом, кожен міліметр дорівнює 1% жирності. З розумної позиції такий метод не зовсім дієвий і дає дуже і дуже віддалені поняття про жирності продукту, адже похибкою може стати діаметр і висота склянки, температура приміщення, а разом з нею і швидкість відділення вершків, а також мітки на вашій лінійці безпосередньо, адже справа стосується міліметрів. Таким чином, якщо справа стосується молока, повірити на слово слід продавцю, а потім приблизно перевірити правдивість його слів цим кустарним методом. Особливо старанні можуть віднести молоко в лабораторію - там з цим завданням впораються без особливих клопотів.
Тепер же перейдемо до пункту про те, як визначити жирність сиру у домашніх умовах. З молока відомої жирності готуємо сир за будь звичною схемою. При цьому вимірюємо початкову масу молока, а також масу отриманого з нього
сиру. Ділимо вага молока на вагу сиру, а отриманий показник множимо на жирність молока. Число в результаті і буде відсотком жирності вашого сиру. Для менш точних показників можна обчислити жирність сиру виходячи з того, що при згортанні молока, його жирність подвоюється. Таким чином літр молока тривідсоткової жирності після згортання перетворюється в півлітра сиру з жирністю шість відсотків. Знову ж таки, якщо достовірність вкрай важлива, скористайтеся послугами лабораторії, або купуйте готовий сир, жирність якого точно розрахували і вказали на упаковці.