Коли ми говоримо про шафрані, відразу представляється Схід з його тонкою розкішшю, великою кількістю прянощів і незвичайними смаками. Приправа шафран була оспівана у віршах і легендах, його корисні властивості були відзначені ще Гіппократом. На Сході можна почути, що коли жив прекрасний юнак Шафран, який чимось не догодив богам, і вони перетворили його в прекрасний квітка.
Спеція шафран дійсно виходить з рилець квіток, щоправда, ми їх називаємо крокусами. Використовується цей продукт не тільки для додання страві особливого смаку, але і в якості барвника: археологи часто знаходять малюнки, виконані з допомогою шафрану.
Чим корисний шафран?
Рильця квіток - це одна з найбільш багатих корисними речовинами частин рослин. Шафран досить калорійний, але, враховуючи, що застосовується він в дуже невеликих кількостях, цим можна знехтувати. До речі, зловживати цією пряністю не можна ще й тому, що він досить отруйний: іноді лише півграма можуть завдати здоров'ю непоправної шкоди. Але нам боятися нічого: ту кількість, яку ми додаємо в їжу, вимірюється сотими грама. Зате вони дають нам величезну кількість основних вітамінів і мінералів, насичують флавоніди і антиоксидантами. Вчені помітили, що люди, що вживають шафран, легше справляються навіть з найважчими захворюваннями.
Шафран-приправа: куди додавати?
Пилок крокусів завдяки високому вмісту біологічно активних і фарбувальних речовин використовується у багатьох галузях - медицині, косметології, навіть промисловості. Але насамперед шафран - приправа, застосування її в приготуванні їжі дуже широко. Будь-яких страв він додасть багатий золотистий відтінок і відмінний смак. Найпоширеніший варіант - варити рис з шафраном, тоді цей простий злак заграє новими фарбами, тому плов без цієї спеції обійдеться з працею. Золота приправа добре підходить і до овочів, особливо до квасолі, кабачків і баклажанів. Шафран в кулінарії застосовується і для смаку, і як барвник: його додають в кекси і муси , печиво і креми з фруктів. Часто з ним навіть печуть хліб.
У деяких країнах шафран настільки популярний, що його додають в каву або чай.
Як використовувати шафран?
Натуральний шафран продається у вигляді специфічних жилок. Вибирати треба ретельно: найбільш багатим смаком володіє темний шафран, темно-червоний або навіть червоно-коричневий. Часто можна зустріти шафран у вигляді готового порошку, але його дуже просто підробити, тому не варто ризикувати даремно витрачати кошти. Що стосується застосування, жилки можна відразу додати в блюдо, але краще приправу заздалегідь підготувати: жилки треба трохи підсушити на сковороді без масла, розтерти в дрібний порошок і потім розчинити у невеликій кількості води, молока або спирту. Так спеція надовго збережеться, і повністю віддасть свій смак страви. Для випічки шафран додається в тісто вже при початку замісу, а ось в гарячі страви - не раніше, ніж за п'ять хвилин до готовності. Дозування шафрану дуже мала.
В одну порцію того або іншого блюда кладеться не більше п'яти жилок, а вага кожної з них настільки малий, що його важко уявити: 1/400 р.
Вартість шафрану завжди була порівнянна з золотом, і навіть зараз, коли перець і сіль вже майже нічого не коштують, Золота приправа як і раніше не дуже доступна. Тому в Індії давно знайшли, чим можна замінити шафран. Його тепер використовують тільки в особливих випадках, а у повсякденних трапезах використовують куркуму. Її смак не такий яскравий, він трохи нагадує перець і апельсин, зате куркума так само додає продуктам апетитний золотистий відтінок. Додавати її треба небагато, на кінчику ножа на одну порцію.