Кінцевий результат приготування шашлику, його гострота і соковитість, більшою мірою залежить від маринаду для шашлику і соусу. М'ясо можна маринувати в воді, вині, коньяку, кефірі, майонезі або лимонному соці. Але буквально в кожному з рецептів використовують цибулю. Прийнято вважати, що чим більше цибулі, тим краще, тим насиченішим і смачніше буде шашлик. Зазвичай цибулю кладуть у пропорції один до одного з м'ясом. Його нарізають великими кільцями і надягають на шампур.
Суміш спецій для шашлику
Існує величезна кількість спецій для шашлику. Будь-які спеції, соуси потрібно вибирати в залежності від того, яке м'ясо для шашлику ви будете готувати. Якщо взяти баранину, то до такого шашлику найкраще підійде імбир, гвоздика і розмарин. Вони не тільки збагатять смак шашлику, але і зроблять менш помітним незвичайний запах і присмак баранини. Якщо використовувати для шашлику телятину і свинину, в якості спецій підійде шавлія, коріандр, імбир. Саме їх додають в істинний, справжній, «правильний» кавказький шашлик. Курча і качка краще всього поєднуються з естрагоном, а гуска з кмином, мускатним горіхом і чебрецем. Якщо ви готуєте рибу, обов'язково покладіть зелень, мелений коріандр і духмяний перець. Якогось одного, універсального набору спецій, що підходить на будь-який випадок не існує, але є певні, які можна класти в будь шашликів. Серед них можна назвати гірчицю, базилік, лавровий цибулю, аніс і італійські трави. Для маринаду можна використовувати сухі трави. Нитка смак шашлику можуть різні види соусів. Кількість рецептів їх настільки велике, як і кількість рецептів шашлику. Можна приготувати часниковий соус томатний, і сацебелі, і тартар, і який-небудь інший, який доведеться вам за смаком.
Найчастіше до складу приправи для шашлику входять спеції, запах яких можна назвати насиченим. По-перше, це різні види перців, сушена зелень, хрін, гірчиця, коріандр, селера, майоран, базилік, чебрець. Рекомендують трохи обсмажувати суміш спецій для шашлику для
більш ароматного запаху. Коли вони почнуть посилювати свій запах, їх потрібно зняти з вогню і остудити, а потім подрібнити в кавомолці. Сьогодні можна придбати найрізноманітніші спеції, і це досить-таки зручно, оскільки не потрібно піклуватися про правильних пропорціях інгредієнтів. Але, з часом, вони втрачають свій первинний смак, тому рекомендують купувати приправи в герметичних упаковках або розмелюють їх безпосередньо перед додаванням у шашлик. Приправи не тільки покращують аромат і смак страви, але і сприяють травним процесам і підвищення апетиту.