Коріандр відомий давно. Інша його назва - кінза. Це одне з небагатьох рослин, що вживається в їжу цілком. Люди використовують насіння, зелень і коріння коріандру. Це результат високого вмісту корисних речовин і невибагливості рослини. Коріандр, або кінза, може зростати у високогірних районах, цим обумовлена його популярність в Закавказзя, Південно-Східної Азії, а також у Мексиці і Перу. У цій статті ми розглянемо користь коріандру і варіанти його застосування.
Застосування коріандру
Назва кінза найчастіше вживається стосовно до зелені коріандру. Її успішно додають в салати і супи, використовують як приправу при приготуванні м'яса та інших гарячих страв. Кінза застосовується в їжу в необробленому вигляді. В гарячі страви додають її за кілька хвилин до подачі на стіл. Страви з коріандром мають яскраво виражений смак і чудовий пряний аромат.
Насіння коріандру перед використанням сушать. Іноді їх використовують цілком, але найчастіше подрібнюють у порошок. Проте варто пам'ятати, що мелений коріандр швидко втрачає аромат. Тому молоти сушені насіння коріандру рекомендується безпосередньо перед використанням. Зазвичай їх додають як приправу в м'ясні і рибні гарячі страви. Також коріандр використовується в промисловості при виготовленні ковбас, сирів і салатів.
Коріння коріандру також дуже популярні для застосування в їжу, особливо в Південно-Східній Азії. Вони мають менш виражений смак і запах, ніж листя коріандру. Для застосування в їжу їх сушать і розмелюють. Це дозволяє додавати його як приправу з різні соуси, які відмінно поєднуються з м'ясом і рибою.
Користь коріандру
Крім використання на кухні і в харчовій промисловості, у косметичній і парфюмерній промисловості, миловарінні знайшло широке застосування ефірне масло коріандру. Особливу цінність представляють плоди коріандру. Вони містять велику кількість ефірних масел. Листя коріандру містять комплекс корисних мікроелементів та вітамінів, таких як вітамін А, РР, В1 В2 і вітамін С. Коріандр володіє яскравим сосудоукрепляющими властивостями через вміст великої кількості аскорбінової кислоти та рутину. Він може бути корисний при варикозної хвороби вен, набряки в ногах . Також кінза надає хороший вплив на утворення еритроцитів і допомагає впоратися з анемією.
Літній салат з коріандром Інгредієнти: огірок - 2шт; помідор - 1шт; часник - 1 зубчик; оливкова олія; лук зелений - 1 невеликий пучок; зелень коріандру - кілька листочків. Приготування Овочі нарізати, часник подрібнити, зелень подрібнити. Додати кінзу. Існує думка, що при приготуванні салатів зелень краще рвати руками на як можна більш дрібні частини. Це дозволяє корисним речовинам фітонцидам залишатися в продуктах. При подрібненні зелені ножем, велика їх частина випаровується.
Такий простий літній салат стане відмінним способом підзарядити імунітет. Оливкова олія містить ударну дозу вітаміну Е , який допомагає боротися з процесами окислення в організмі і
запобігає старінню. Огірки і помідори містять багато клітковини і харчових волокон. Це допомагає нормалізувати процес травлення і поліпшити роботу кишечника. Часник і зелень кінзи містять велику кількість фітонцидів. Зараз науково доведено, що леткі речовини-фітонциди здатні боротися не тільки з бактеріями, але і вірусами. Вони можуть стати хорошою профілактикою при епідемії грипу. З давніх часів така властивість кінзи добре відомо. Саме це зробило приправу коріандр таким популярним для використання в їжу. Крім того, що він має незвичний запах і надає стравам вишуканий аромат, коріандр допомагає активізувати захисні сили організму.