Вернуться назад Распечатать

Аджика на зиму

Аджика на зиму
Ароматна абхазька приправа вже стала звичною на наших столах. Гостра аджика має універсальне призначення, її можна додавати в супи, гарячі страви або використовувати традиційно в ролі соусу-дипа для м'яса. Запастися аджикою на зиму допоможуть наші рецепти нижче.

Гостра аджика на зиму


Інгредієнти:

  • гострий перець - 500 г;

  • часник - 1 головка;

  • волоські горіхи - 50 г;

  • кінза - 1 жменя;

  • базилік - 1 ч. ложка;

  • кріп - 1 ч. ложка;

  • чабер - 1 1/2 ч. ложки;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Попередньо надівши на руки рукавички, червоний перець промиваємо, розрізаємо, видаляємо насіння і плодоніжку, а після заливаємо стручки теплою водою. Залишаємо перець у воді під вантажем 2-3 години, а потім воду зливаємо, а стручки пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера разом з горіхами, часником і травами. Присмачую заправку сіллю за смаком і розливаємо по банках.
    У класичній аджике міститься настільки багато флавоноїдів, які захищають страва від бактерій, що без попереднього кип'ятіння соус може простояти 3-4 місяці, але якщо ви бажаєте продовжити термін зберігання, то слід прокип'ятити соус і розлити по стерильним банкам.

    Рецепт аджики з кабачків на зиму


    Інгредієнти:

  • кабачки - 15 кг;

  • помідори - 750 г;

  • морква - 2 шт.;

  • часник - 2 головки;

  • солодкий перець - 300 г;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • гострий перець - за смаком;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Овочі миємо та очищаємо від шкірки. Пропускаємо томати, кабачки, перець і моркву через м'ясорубку або пюрируем в блендері. Додаємо в овочеве пюре часник, сіль, цукор, гострий перець і ставимо страву на плиту. Тушкуємо аджику 30-40 хвилин, а потім розливаємо по теплим банкам і закатуємо.

    Аджика з яблук на зиму


    Інгредієнти:

  • томати - 15 кг;

  • яблука - 500 г;

  • морква - 3 шт.;

  • часник - 2-3 головки;

  • червоний стручковий перець - 1 шт.;

  • оцет - 125 мл;

  • рослинна олія - 125 мл;

  • цукор - 3-4 ст. ложки;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Аджика на зиму
    Очищаємо овочі, миємо, видаляємо серцевину яблук. Пропускаємо плоди через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера. Присмачую пюре пропущеним через прес часником і очищеним від насіння перцем. Тушкуємо суміш 35-40 хвилин, після чого додаємо масло, оцет, цукор, сіль і тримаємо на вогні ще 15 хвилин. Розливаємо яблучну аджику по стерильним банкам і закатуємо.
    Якщо ви бажаєте випробувати ще більш оригінальний рецепт, то приготуйте аджику із слив на зиму. Принцип приготування залишається аналогічним, тільки яблука міняємо на еквівалентну кількість очищених від кісточок слив.