Ароматна абхазька приправа вже стала звичною на наших столах. Гостра аджика має універсальне призначення, її можна додавати в супи, гарячі страви або використовувати традиційно в ролі соусу-дипа для м'яса. Запастися аджикою на зиму допоможуть наші рецепти нижче.
Гостра аджика на зиму
Інгредієнти: гострий перець - 500 г; часник - 1 головка; волоські горіхи - 50 г; кінза - 1 жменя; базилік - 1 ч. ложка; кріп - 1 ч. ложка; чабер - 1 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Попередньо надівши на руки рукавички, червоний перець промиваємо, розрізаємо, видаляємо насіння і плодоніжку, а після заливаємо стручки теплою водою. Залишаємо перець у воді під вантажем 2-3 години, а потім воду зливаємо, а стручки пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера разом з горіхами, часником і травами. Присмачую заправку сіллю за смаком і розливаємо по банках.
У класичній аджике міститься настільки багато флавоноїдів, які захищають страва від бактерій, що без попереднього кип'ятіння соус може простояти 3-4 місяці, але якщо ви бажаєте продовжити термін зберігання, то слід прокип'ятити соус і розлити по стерильним банкам.
Рецепт аджики з кабачків на зиму
Інгредієнти: кабачки - 15 кг; помідори - 750 г; морква - 2 шт.; часник - 2 головки; солодкий перець - 300 г; цукор - 1 ст. ложка; гострий перець - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Овочі миємо та очищаємо від шкірки. Пропускаємо томати, кабачки, перець і моркву через м'ясорубку або пюрируем в блендері. Додаємо в овочеве пюре часник, сіль, цукор, гострий перець і ставимо страву на плиту. Тушкуємо аджику 30-40 хвилин, а потім розливаємо по теплим банкам і закатуємо.
Аджика з яблук на зиму
Інгредієнти: томати - 15 кг; яблука - 500 г; морква - 3 шт.; часник - 2-3 головки; червоний стручковий перець - 1 шт.; оцет - 125 мл; рослинна олія - 125 мл; цукор - 3-4 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування Очищаємо овочі, миємо, видаляємо серцевину яблук. Пропускаємо плоди через м'ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера. Присмачую пюре пропущеним через прес часником і очищеним від насіння перцем. Тушкуємо суміш 35-40 хвилин, після чого додаємо масло, оцет, цукор, сіль і тримаємо на вогні ще 15 хвилин. Розливаємо яблучну аджику по стерильним банкам і закатуємо.
Якщо ви бажаєте випробувати ще більш оригінальний рецепт, то приготуйте аджику із слив на зиму. Принцип приготування залишається аналогічним, тільки яблука міняємо на еквівалентну кількість очищених від кісточок слив.