Бальзамічний оцет (скорочена назва «бальзамік») - це такий специфічний сорт кисло-солодкого оцту, винайдений він в італійському місті Модена, готується з витриманого в бочках виноградного сусла. Перша письмова згадка продукту - в 1046 році від Р. Х. В даний час бальзамік має статус продукту, контрольованого по регіону походження.
За способом приготування традиційний бальзамічний оцет, деяким чином, відрізняється від інших сортів, має густу консистенцію, солодкий фруктовий аромат і дуже темний колір. Відома також і більш дешева спрощена технологія приготування бальзаміку на основі червоного виноградного вина. Спрощений бальзамік відрізняється від класичного до смаку і кольору (він світліший).
Бальзамічний оцет - вишукана і дорога приправа, багата смаковими тонами і відтінками, вважається одним з кращих сортів харчових оцтів. Термін дозрівання бальзаміку в бочках від 3-х до 100 років, чим старше, тим вище цінується. Бальзамік є однією з найбільш популярних приправ, що використовуються в кращих ресторанах Світу.
Схожий продукт під назвою «дошаб» готують на Кавказі і в Ірані. У США також популярні такі рецепти оцтів, які виробляють з додаванням кокоса, мандарина, чорної смородини, агрусу, какао-бобів і деяких інших продуктів.
Бальзамічний оцет використовується при приготуванні салатів, соусів, маринадів, десертів. З бальзамічним оцтом також подають м'ясо, рибу та страви з морепродуктів.
Шашлички з курки під соусом з бальзамічного оцту
Інгредієнти: м'ясо куряче без шкіри і кісток, зрізане з стегенець; зелень свіжа різна для оформлення; насіння кунжуту; масло рослинне або курячий жир для обсмажування. Для маринаду:
оцет бальзамічний - 4 ст. ложки; соєвий соус - 3 ст. ложки; мірін (солодке рисове вино) або міцне вино: мадера, херес - 2-3 ст. ложки; мед натуральний квітковий - 2-3 ст. ложки; масло кунжутне - 2 ч. ложки; суміш різних сортів мелених перців (запашного, чорного, червоного); часник - 2-3 зубчики; тертий мускатний горіх; мелене насіння коріандру і суцвіття гвоздики (не більше 3 шт.). Приготування Замочимо дерев'яні шпажки в холодній воді за 30 хвилин до приготування. Поки шпажки розмокають, приготуємо соус: змішуємо всі рідкі інгредієнти для соусу, додати мелені спеції, продавлений часник, нехай соус настоюється, потім процідимо його через ситечко. Куряче м'ясо наріжемо невеликими шматочками і насадим їх на шпажки. Розігріваємо в сковороді жир і обсмажуємо шашлички майже до готовності, перевертаючи, до легкого золотистого відтінку на середньому вогні. Тепер заливаємо шашлички приготованим соусом і доводимо до готовності. Готові шашлички присипаємо кунжутним насінням і оформляємо зеленню. Подаємо з рисом або рисовою локшиною .
М'ясо з бальзамічним оцтом
Інгредієнти: стейки (яловичина, баранина, свинина); оцет бальзамічний; цибуля зелена; олія оливкова або свинячий жир; перець чорний мелений; лимон. Приготування Для цієї страви вибираємо м'ясо тільки перевірене ветеринарно-санітарною службою.
М'ясо не повинно бути мокрим, тому якщо мили його водою, обсушіть серветкою. М'ясо можна злегка відбити, але це необов'язково. Добре розігріваємо в сковороді жир (а краще в гриль-сковороді) і обсмажуємо з обох сторін, до бажаного ступеня. На кожен готовий шматок наносимо невелику кількість бальзамічного оцту. Скроплюємо соком лимона. Присипаємо меленим чорним перцем. Подаємо з картоплею і зеленим цибулею, також буде добре подати оливки, мариновані спаржу келих червоного столового вина або хересу.