Традиційна грузинська аджика являє собою гостру масу з перетертого червоного перцю з сіллю і травами. Більш щадний, европеинизированний варіант цього соусу - аджика з солодкого перцю, яку можна приправити гострим перцем за смаком або не робити цього зовсім. Звичайно, такий варіант аджики має дуже мало спільного з оригіналом, але любителі цікавих і не дуже гострих соусів напевно спробують втілити цей смачний рецепт в життя.
Аджика з солодкого червоного перцю
Ця, в міру гостра аджика ідеально підходить для подачі з м'ясом зразок яловичини і баранини - легка, ароматний і дуже смачна.
Інгредієнти: солодкий перець - 2 кг; оцет - 1 ст.; сіль морська - 2 ст. ложки; олія - 125 мл; перець червоний гострий - 100 г; цукор - 2/3 ст; часник - 150 р. Приготування Солодкий перець очищаємо, видаливши плодоніжку з насінням, а потім нарізаємо довільними великими шматочками. Гострий перець також очищаємо від насіння, не забувши попередньо уберегти руки рукавичками. У чашу блендера кладемо обидва види перцю, а також зубчики часнику, збиваємо овочі до однорідності і кладемо в миску (якщо блендера немає - проробіть аналогічну операцію з допомогою м'ясорубки). Ставимо овочі на вогонь, приправляємо сіллю, цукром, оцтом, додаємо масло і варимо аджику близько 60 хвилин на слабкому вогні.
Готову аджику з солодкого перцю можна заготовити на зиму, розподіливши по попередньо простерилизованним банкам і засукавши, а можна просто зберігати у звичайному харчовому контейнері - на довго такий соус у вас не затримається.
Аджика з солодкого та гострого перцю
Від попереднього рецепта цю аджику відрізняє сильна гострота, тому любителі погарячіше - мотайте на вус.
Інгредієнти: помідори - 500 г; солодкий перець - 100 г; зубчики часнику - 100 г; свіжий хрін (тертий) - 1 ч. ложка; гострий червоний перець - 100 р. Приготування Приготування зводиться до мінімуму. Обидва види перцю очищаємо від насіння і плодоніжок, і пропускаємо через м'ясорубку разом з томатами і зубчиками часнику. Отриманий соус приправляємо морською сіллю за смаком і перекладаємо в банку.
Гостру аджику навіть не доведеться консервувати, якщо ви захочете приберегти соус на зиму. За рахунок високого вмісту фітонцидів з часникових зубчиків і гострого перцю, аджике по цьому рецепту все буде дарма.
Аджика з солодкого і гіркого перцю з яблуками
Рецепт аджики, про який ми поговоримо далі, відрізняється ледь відчутною гостротою і вираженою насолодою, яку дають яблука. Такий соус оцінять жінки і з задоволенням з'їдять діти.
Інгредієнти: томати - 25 кг; солодкий перець - 1 кг; кислі яблука - 500 г; цибуля біла - 500 г; часникові зубчики - 150 г; морква - 500 г; гострий червоний перець - 100 г; рослинне масло - 250 мл Приготування Гострий і солодкий перець чистимо і крупно нарізаємо. З яблук виймаємо серцевину. Ріпчасту цибулю, томати і моркву також ріжемо довільно. Пропускаємо всі підготовлені плоди через м'ясорубку або збиваємо в блендері. Перекладаємо отриману масу в каструльку, змішуємо з олією і варимо на малому вогні близько півтора годин. Готову аджику приправляємо сіллю за смаком.
Солодку аджику можна зберігати в герметичному контейнері або закрити на зиму в стерильних банках.
Аджика з солодким перцем, помідорами і часником
Інгредієнти: томати - 3 кг; перець солодкий - 15 кг; червоний гострий перець - 150 г; часникові зубчики - 300 р. Приготування Солодкий і гострий перець нарізаємо соломкою, попередньо видаливши серцевину. Кубиками ріжемо помідори і викладаємо підготовлені овочі в каструльку. Тушкуємо основу для соусу у власному соку протягом години, за 30 хвилин до готовності додаємо розтерті в пасту часник. Готову аджику збиваємо з допомогою блендера до однорідності.