Бадьян - популярна пряність китайської кухні, яка є найголовнішою у відомій всім приправою з 5 спецій. Вона являє собою маленькі плоди дерева, схожі на зірочки. Його використовують при виготовленні різних кондитерських виробів, і він не тільки покращує смак і надає незвичайний аромат випічки, але і перешкоджає зацукровуванню, зберігає природний колір. Тобто він служить чудовим консервантом, що дозволяє збільшити терміни зберігання продукції. В якості приправи бадьян дивовижно підходить до м'ясних і рибних страв, надаючи їм нотки пікантності. Існують і інші назви цієї приправи - китайський, сибірський, зірчастий, корабельний або індійський аніс.
Застосування бадьяна в кулінарії
Такі зірочки широко використовують для приготування різних чаїв і компотів, солодких страв і соусів. Також його додають у печиво і вироби з тіста, використовують при приготуванні варення з аґрусу, вишні, яблук, груш чи слив. Він покращує його смак, підсилює аромат і допомагає зберегти натуральний колір і якість варення. Саме завдяки додаванню бадьяну варення не зацукрується протягом 3 років. Також він чудово підходить для додання незвичайного і оригінального ароматам і присмаку різних пудингам, мусів, киселю. Сирних паст приправа надає вишуканий і тонкий аромат. Ще бадьян і додають при приготуванні підлив і соусів для овочевих страв і рисових.
Рецепт напою з бадьяна
Напій, приготований з бадьяна, відмінно втамовує спрагу, особливо в жаркий час року, а взимку сприяє підвищенню імунітету. Готується він дуже легко, переконайтеся в цьому самі!
Інгредієнти: фільтрована вода - 1 ст.; мед - за смаком; бадьян - 5 шт. Приготування Отже, фільтровану воду кип'ятимо, переливаємо в склянку, кидаємо зірочки бадьяна, накриваємо зверху кришечкою і
даємо напою настоятися близько 3 годин. Після закінчення часу, проціджуємо вміст, охолоджуємо, кладемо за смаком мед і подаємо гостям.
Що таке бадьян в кулінарії?
Бадьян подрібнюють безпосередньо перед його використанням і додають в тісто перед випічкою. Пам'ятайте, що надлишок цієї спеції може надати страві гіркуватий присмак і навіть зіпсувати його. Зберігати його краще всього в темному сухому місці в скляній тарі. Завдяки тому, що його широко застосовують у кулінарії, і при цьому він має неоціненними лікувальними властивостями, він неодмінно гідний зайняти почесне місце на вашому столі.