Маринована капуста - відмінна закуска, підійде і для пікніка, і для святкового застілля. Готувати її просто, але потурбуватися про цю страву, потрібно заздалегідь. Щоб вона як слід промаринувалася, витримують капусту в розсолі не менше доби.
Маринад для цвітної капусти
Інгредієнти: капуста кольорова - 1 шт.; морква - 1 шт.; часник - 3 зубки. Для маринаду:
вода - 15 л; оцет столовий (9%) - 200 мл; олія - 05 склянки; сіль - 4 ст. ложки; цукор - 9 ст. ложок; лист лавровий - 8 шт.; перець чорний (горошок) - 10 шт.; гвоздика - 5 шт. Приготування Капусту промиваємо, поділяємо на суцвіття і викладаємо в каструлю. Туди ж відправляємо нарізану тонкими кружальцями моркву і чищені часточки часнику (якщо великі, краще розрізати їх навпіл).
Окремо готуємо маринад. У воду додаємо оцет, олію, сіль, цукор і спеції. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Заливаємо гарячим маринадом овочі і накриваємо кришкою. А коли повністю охолонуть, відправляємо на добу в холодильник, промаринуватися.
Маринад для капусти з буряком
Інгредієнти: капуста - 2 кг; морква - 2 шт.; буряк - 1 шт. Для маринаду:
вода - 1 л; цукор - 150 г; сіль - 25 ст. ложки; олія соняшникова - 150 г; оцет столовий (9%) - 150 г; лавровий лист - 2 шт.; перець духмяний (горошок) - 2 шт.; часник - 5 зубків. Приготування Капусту нарізаємо невеликими квадратиками - «пелюстками». Моркву ріжемо соломкою, а буряк тремо на крупній тертці. Овочі перемішуємо і викладаємо у велику каструлю.
Для маринаду кип'ятимо воду з сіллю, цукром, олією та спеціями. Знімаємо з вогню, додаємо оцет і пропущений через прес часник. Любителі гостренького можуть ще кинути перчик чилі. Заливаємо цією гарячою сумішшю овочі і накриваємо тарілкою без вантажу. Так, капуста під маринадом при кімнатній температурі простоїть весь день, а вже на наступний можна сміливо починати хрустіти пряними «лепесточками».
Рецепт цвітної капусти в гарячому томатному маринаді
Інгредієнти: капуста цвітна - 2 кг; помідори - 1 кг; часник - 8 зубчиків; кислота оцтова - 4 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; сіль морська - 1 ст. ложка. Приготування Капусту розбираємо на суцвіття і викладаємо в каструлю. Заливаємо помідорами, пропущеними через м'ясорубку разом з часником. Солимо, додаємо цукор та оцтову кислоту, ставимо каструлю на вогонь. Доводимо до кипіння, прикручуємо газ до мінімуму і тушкуємо 15 хвилин. Після цвітну капусту в маринаді можна закочувати в стерильні банки або дочекавшись, поки охолоне, подавати до столу як закуску.