Буряк корисний та легкодоступний овоч, який володіє одним цінним властивістю: зберігає всі вітаміни і мікроелементи навіть після термічної і теплової обробки. Варений буряк містить більше заліза і міді, ніж свіжа і сприяють кровотворенню. З цього овоча готують дуже смачний маринад, який пожвавить і прикрасить ваш стіл.
Як приготувати маринад з буряка?
Інгредієнти: цукор - 05 ст. ложки; буряк - 1 кг; сіль - 05 ст. ложки; вода - 05 склянки; оцет 3 % - 15 ст.; лавровий лист - 3 шт.; гвоздика - 5 шт.; кориця - 025 ч. ложки; мускатний горіх - щіпка. Приготування Буряк гарненько миємо від бруду, перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і відварюємо до повної готовності протягом години. Потім охолоджуємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими скибочками. Після цього розкладаємо буряк в чисті банки, кинувши в кожну по лавровому листку, парі штук запашного перцю і гвоздики. Воду змішуємо з оцтом, сіллю, цукром і додаємо інші спеції за смаком.
Доводимо все до кипіння, ретельно перемішуємо і знімаємо з вогню. Заливаємо буряк майже киплячим маринадом і закриваємо зверху поліетиленовими кришками. Можете закатати консервацію металевими кришками, якщо плануєте зберегти заготівлю довше. Банки з готовим маринадом з вареного буряка ставимо в холодильник, або прибираємо в льох.
Горіховий маринад з буряка
Інгредієнти: молода буряк - 500 г; рослинне масло - 2 ст. ложки; розмарин - 2 гілочки. Для маринаду:
оливкова олія - 2 ст. ложки; яблучний оцет - 1 ст. ложка; лимонна цедра - 1 ч. ложка; волоські горіхи - 2 год, ложки; сіль - за смаком; листя чебрецю - 1 ч. ложка. Приготування Розглянемо ще один варіант, як зробити маринад з буряка. Буряк промиваємо, відрізаємо бадилля і хвостики. Не очищаючи овочі від шкірки, нарізаємо тонкими кружальцями, розкладаємо їх на сухому листі, застеленому фольгою, скроплюємо маслом, посипаємо листочками розмарину і крупною сіллю. Запікаємо буряк в розігрітій духовці протягом 20 хвилин при 200 градусах.
Цим часом готуємо маринад: всі інгредієнти кладемо в банку з герметичною кришкою, закриваємо і сильно струшуємо кілька разів. Викладаємо гуртки буряків на блюдо, даємо їм повністю охолонути і поллємо приготованим маринадом. Прибираємо готове блюдо в холодильник і подаємо хвилин через 30 добре охолодженим.
Маринад з буряка та моркви
Інгредієнти: буряк - 35 кг; морква - 1 кг; цибулина - 1 кг; помідори - 2 кг; рослинне масло - 700мл; оцет; цукор - 200 г; сіль - 30 р. Приготування Пропонуємо ще один спосіб, як зробити маринад з буряка. Всі овочі гарненько моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою, додаємо улюблені спеції і тушкуємо до готовності протягом 15 годин. Коли до завершення варіння залишиться 30 хвилин, вливаємо рослинне масло і оцет. Готовий маринад закочує в знезаражені пором баночки і прибираємо в холодильник.
Маринад з молодих буряків
Інгредієнти: буряк - 15 кг; цукровий пісок - 2 ст.; оцет 9 % - 2 ст.; сіль. Приготування Перед тим, як приготувати маринад з буряка, беремо невелику молоду буряк, моєму, обробляємо, відрізаємо бадилля, залишивши лише невеликі хвостики. У невелику каструльку наливаємо 2 літри води, додаємо оцет, висипаємо цукор, доводимо до кипіння, перемішуємо і нагріваємо до повного розчинення цукрових кристаликів.
Потім акуратно кладемо буряк і варимо на середньому вогні під кришкою близько години. Після цього обережно виймаємо овоч за допомогою шумівки, перекладаємо на блюдо, даємо охолонути і знімаємо шкірку. Більш крупні овочі розрізаємо на 3-4 частини вздовж, залишаючи хвостики, а маленькі свеколки маринуємо цілком. Маринад проціджуємо і знову доводимо до кипіння. Тепер кладемо очищену буряк в стерильні банки, заливаємо маринадом, накриваємо кришками і прибираємо на зберігання в холодильник. Перед подачею на стіл, викладаємо закуску з буряка у пиалку, і посипаємо свіжою зеленню.