Самий благодатний і урожайний місяць літа - серпень. Саме в серпні ми починаємо замислюватися про осінь, але ще цілий місяць можна насолоджуватися влітку. Саме в серпні на ринках з'являються улюблені кавуни. Але на жаль, буває так, що принесеш додому величезний кавун, а він несолодкий і за смаком нагадує траву. Вся сім'я вже настроїлася, а тут така прикрість. Але є кілька прикмет, за якими можна визначити і вибрати стиглий кавун.
Як вибрати добрий кавун?
Перед тим, як навчитися правильно вибирати кавун, слід навчитися правильно проводити час для покупки цієї величезної ягоди. На ринках кавун з'являється не тільки в належний йому серпневе час, а значно раніше. Вже в липні ви можете побачити його в продажу. Чи потрібно говорити, що такий ранній кавун просто неможливо виростити без хімікатів. Так що не поспішайте і дочекайтеся правильного часу для дозрівання плоду.
Як визначити стиглість кавуна?
Є кілька ознак, за якими можна визначити стиглість кавуна:
Перед тим, як вибрати хороший кавун, давайте визначимося з місцем його покупки. Так, купівля кавуна вздовж траси небезпечна. Навіть якщо сама ягода стигла, за час перебування під прямими променями сонця вона вбирає, як губка, безліч важких металів, машинних вихлопів і пилу. Не просіть продавця вам вибрати кавун. Немає гарантії, що він у них хоч трохи розбирається. Крім того, вам можуть продати той кавун, який давненько лежать і ніяк не хоче продаватися. Постукайте по кавуну. Звук повинен бути глухим. Візьміть з собою чоловіка, якщо хочете правильно вибрати кавун: йому потрібно якомога сильніше стиснути кавун і прислухатися - тріск говорить про стиглості. Зовні кавун повинен бути правильною, кулястої форми. Темний колір з виразними світлими смужками теж говорить про стиглості. Найбільш вдалий вага кавуна - 5-10 кг Це ідеальний проміжок, так ви не купите недоспілий або перегодований нітратами кавун. Огляньте поверхню, на ній не повинно бути плям, тріщин. Проведіть пальцями по шкірці: якщо знайдете характерні точки, відкладайте товар у бік - це можуть бути сліди від ін'єкцій. Перед вживанням невеликий шматочок м'якоті подавіть виделкою і опустіть у склянку з водою. Якщо вода стала каламутною, - сміливо можна їсти, а якщо вона порожевіла або почервоніла - кавун краще викинути. Вибирайте кавун дуже ретельно, тоді ви зможете почастувати родину смачною і стиглої ягодою.