Червона ікра досі для деяких категорій населення залишається делікатесом. І хоча її ціна на сьогоднішній день не така висока, все одно на повсякденному столі червону ікру зустрінеш не кожен день. А так як ми часто купуємо цей продукт, то найчастіше і не знаємо, як правильно вибрати гарну червону ікру. На жаль, наявні стандарти якості не завжди дотримуються виробниками. А часто під виглядом червоної ікри продають не справжній продукт, а створений синтетично. І буває дуже прикро, коли платиш чималу суму за підробку, але ще гірше, коли замість очікуваної користі штучна червона ікра завдає шкоди вашому здоров'ю. Тому не варто легковажно ставитися до питання, як вибрати якісну червону ікру. Краще озброїтися знаннями, і не стати жертвою недобросовісних підприємців.
Яку упаковку краще вибрати? Червона ікра продається в трьох різних упаковках: на вагу (пластикові контейнери), у жерстяній банці і у скляній тарі. Купуючи червону ікру в жерстяній банці, ви купуєте кота в мішку, визначити, що там знаходиться всередині, ви зможете тільки після того, як відкриєте банку. Звичайно, перед тим як вибрати ікру в банку в наступний раз, ви вже будете орієнтуватися на попередній досвід, і будете знати, брати ікру тієї чи іншої торгової марки. Але в перший раз ви можете не вгадати з вибором. З цієї точки зору ікра в скляній банці краще - ви можете візуально оцінити розмір і цілісність ікринок, їх колір, щільність, а покрутивши банку навіть розсипчастість. І лише смак ви відчуєте вже вдома. Але погодьтеся, даних критеріїв цілком достатньо, щоб убезпечити себе від неякісного продукту.
Ікра на вагу - особлива категорія. Купуючи ікру без упаковки, ви сильно ризикуєте. Там немає ні назви, ні реквізитів виробника, ні дати виробництва. Також ви не можете бути впевнені, що перед вами саме натуральний продукт, а не створений синтетично. Але є у виборі червоної ікри на вагу і свої плюси - ви можете оцінити її зовнішні характеристики, а також запах і, що важливо, смак. Напевно, у всіх розвинених країнах світу червону ікру на вагу ніхто і ніколи не купить. У нас же в країні з нею ситуація особлива. Така ікра буває (підкреслюємо слово «буває», так як це не правило, а скоріше виняток) набагато краще і натуральніше будь промислової ікри. Пов'язано це зі схильністю працівників заводу по виробництву промислової ікри продавати продукт «на сторону». Але це лише інформація до роздумів, яку червону ікру вибрати - вирішувати вам.
Як вибрати хорошу лососеву ікру?
До лососевим відносяться наступні види риби (і, відповідно, ікри) - горбуша, форель, кета, нерка, кижуч. Охарактеризуємо кількома словами кожен вид лососевої ікри:
Горбуша - колір оранжевий або навіть темно-оранжевий, діаметр ікринок близько 5 мм. Оболонка м'яка, легко лопається.
Форель - колір ікри може бути від жовтого до яскраво-оранжевого, діаметр ікринок всього 2-3 мм.
Кета - колір янтарно-оранжевий, розмір ікринок 5-6 мм. Відрізняється щільною оболонкою.
Нерка - колір ікринок від червоного до бордового, діаметр становить 3-4 мм.
Кижуч - колір бордовий, діаметр ікринок 3 мм. Смак ікри віддає гіркотою.
Як правильно вибрати гарну червону ікру?
Хороша ікра повинна відповідати наступним вимогам:
діаметр ікринок повинен бути однаковим, а колір - однорідним; ікринки повинні щільно прилягати один до одного і не повинно бути вм'ятин в зернятках; не повинно бути розірваних оболонок, білкових домішок, осаду і тим більше цвілі; при нанесенні ікри на бутерброд ікринки повинні легко відділятися одна від одної; не повинно бути видно великих масляних крапель.