Зараз важко уявити приготування будь-якого виду м'яса тільки з використанням солі і перцю. Спеції і різні приправи вже давно і міцно влаштувалися на кухнях багатьох господинь і без них вже практично ніхто не готує.
Принадність спецій в тому, що з їх допомогою м'ясо стає більш ароматним і набуває оригінальний смак. Крім того, натуральні трави дуже корисні і регулярне їх використання допомагає зберегти здоров'я. Один і той же вид м'яса набуває різний смак не тільки завдяки різним способом його приготування, але і завдяки різним спецій і прянощів для м'яса.
Примітно, що іноді вдало підібрані приправи і спеції до м'яса дозволяють навіть не використовувати сіль, що дуже важливо для тих, хто стежить за своїм здоров'ям, а м'ясо при цьому нічого не втрачає в смаку. Але в цій справі найголовніше - правильно підібрати спеції, і розібратися, які з них краще підходять до певного сорту м'яса, а також знати, коли їх потрібно додавати.
Якщо ви готуєте гаряче блюдо, то спеції, які використовуються для запікання м'яса або його гасіння, необхідно класти в самому кінці приготування, іноді навіть вже готову страву. Якщо мова йде про холодному блюді, наприклад копченні м'яса, то в цьому випадку спеції додаються в самому початку готування.
Спочатку спеції кладуть також у фарш, який потім буде використовуватися для приготування гарячої страви. А які ж спеції додають до різних видів м'яса?
Спеції для яловичини
Для приготування страв з яловичини - стейків, запеченого або тушкованого м'яса, супів і гуляшу, найкраще підходять такі спеції, як орегано, базилік, розмарин, тархун, запашний перець, чорний і червоний перець, куркума, кмин, чебрець, коріандр, насіння гірчиці, майоран і гвоздика. Вибирати їх слід, спираючись в першу чергу на свій смак і уподобання, але при цьому варто бути дуже акуратним з кількістю додаються до страви спецій.
Вони покликані зробити ваше м'ясо більш апетитним і підкреслити його смак, а якщо ви переборщіть, то спеції просто вб'ють смак м'яса. Крім того, при приготуванні яловичини слід пам'ятати, що до складу спецій обов'язково повинна входити сіль, оскільки вона робить це м'ясо більш соковитим і ніжніше.
Які спеції підходять до свинини?
Будь-яку страву зі свинини, як і багато інших, тільки виграє від додавання до нього спецій. Це м'ясо відмінно поєднується з усіма видами перцю, часником, лавровим листом, кмином, ялівцем, мелісою, кардамоном, шавлією, мускатним горіхом, базиліком, насінням селери, розмарином і майораном.
Ще одна особливість свинини в тому, що до неї можна додати трохи цукру. Солодкувата свинина дуже популярна в китайській кухні, і багато люблять її настільки незвичайний смак.