Ще з дитинства ми пам'ятаємо вмовляння є часник, тому що в ньому дуже багато корисного. Звичка переходить у доросле життя, і ми вже не замислюємося, так чи корисно їсти часник насправді, як нам це навіяли. І як раз в тому, чим корисний часник, і всім його їсти буде корисно, ми і будемо сьогодні розбиратися.
Чим корисний часник?
Всі знають про користь часнику для лікування вірусних захворювань і для зміцнення імунітету. Часник широко відомий своїми антибактеріальними властивостями - за рахунок містяться в ньому фітонцидів, часник здатний перешкоджати розмноженню або усувати зовсім збудників дизентерії, дріжджові гриби, стафілококи, дифтерійні палички.
Корисний часник для серця? Вплив часнику на серцево-судинну систему багатогранно. По-перше, часник запускає процес зниження поганого холестерину в крові, ефект, правда, короткочасний, але він є. По-друге, часник сприяє розширенню судин, що корисно для людей, які страждають підвищеним тиском. По-третє, часник містить речовину, що знижує в'язкість крові, що зменшує ризик утворення тромбів у судинах. А це, в свою чергу, суттєво знижує ризик інсульту та інфаркту.
Чим ще корисний часник? Часник, як і цибуля, корисний для чоловічої потенції. Також існує інформація про здібності часнику допомагати в боротьбі з раковими захворюваннями. Але вона неоднозначна, так як точного наукового підтвердження немає, як втім, і спростування. Експерименти проводилися показали ефективність при боротьбі з раковими захворюваннями. А ось з людьми все складніше - вченими було відмічено, що серед людей, які регулярно вживають в їжу часник, число ракових захворювань нижче, ніж серед нехтують цим продуктом. Але дослідники не поспішають приписувати цю заслугу виключно часнику, тому що люди, що вживають часник, частіше дотримуються великої кількості рослинної їжі в складанні свого меню. А ті, хто люблять рослинну їжу, і так хворіють на рак рідше за інших.
Корисний чи маринований часник? Маринований часник так само, як і свіже корисний для судин. У ньому міститься нікотинова кислота, що покращує стан судин. Також є вітаміни С і РР.
Чим шкідливий часник?
Говорячи про корисні властивості часнику, не можна забувати про протипоказання до її вживання. Так, задавши запитання, чи корисний часник для печінки, ви отримаєте негативну відповідь - часник не корисний для здорової печінки, так як токсичні елементи, що містяться в ньому, травмують слизову оболонку. А якщо є які-небудь захворювання печінки, нирок або шлунка, то й шкідливий. Часник не можна вживати людям з хронічним гастритом, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, з будь-якими захворюваннями нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту.
Часник шкідливий для мозку - таке відкриття було зроблено ще в середині минулого століття. Давно було відомо, що вживання невеликої кількості часнику уповільнює реакцію людини.
А при постійному вживанні часнику в їжу може розвинутися хронічний головний біль, також іжа присмачена часником може стати причиною неуважності, швидкої стомлюваності і затуманеного мислення.
А, крім того, часник шкідливий при геморої, епілепсії. Небезпечно вживання часнику вагітним жінкам і годуючим мамам. Ну і нарешті, часник надає нашому диханню неприємний запах.
Таким чином, можна зробити висновок, що часник в певних випадках корисний, але старатися з його вживанням не варто. Що в малих дозах ліки, у великих - є сильною отрутою. Властивості часнику лише зайвий раз підтверджують справедливість цього вислову.