Шипшину - дуже гарний кущ, схожий на дику троянду з корисними плодами. Плоди шипшини дуже багаті вітаміном С. По кількості цього вітаміну шипшина обійшов навіть чорну смородину і лимон.
Крім того, в плодах шипшини містяться необхідні для людини вітаміни А і Р. Деякі сорти шипшини всього трьома ягодами можуть повністю покрити добову потребу людини у вітаміні С. За цілющі якості шипшина займає своє почесне місце в лікуванні практично всіх хвороб. Малярія, цинга, простудні захворювання, захворювання сечостатевої системи. Це лише кілька пунктів з величезного списку.
Сік шипшини
У соку шипшини залишаються всі вітаміни і корисні речовини, які містяться в плодах. Приготувати сік шипшини можна самостійно в домашніх умовах:
гарненько промийте стиглі плоди під струменем води; обсушіть і звільніть м'якоть від насіння; у киплячій воді потрібно бланшувати плоди протягом пари хвилин (поки вони не розм'якшаться); м'які плоди шипшини потрібно протерти через сито або зробити це з допомогою маточки; додайте цукор у воду, в якій бланшировали шипшина, з розрахунку 200г цукру на 1 літр води; перетерті плоди повертаємо в каструлю з сиропом і доводимо масу до кипіння; попередньо стерилізуємо банки і розливаємо в них сік. Варення з шипшини
Для приготування варення з шипшини використовують практично всі частини цього куща. Можна приготувати варення з плодів шипшини, листя і пелюсток. Ось кілька рецептів приготування варення з шипшини.
Варення з ягід шипшини
Інгредієнти: ягоди шипшини - 2 кг цукор - 6 склянок лимонна кислота Приготування: Зрілі плоди потрібно гарненько промити і очистити від насіння. Плоди потрібно залити водою і довести до кипіння. Ягоди процідити і обсушити. Ягоди пересипати в сироп середньої густоти і варити в три заходи, поки вони не стануть прозорими. Наприкінці варіння потрібно додати трохи лимонної кислоти. Гаряче варення швидко розлити по стерилізованим банкам і закатати.
Варення з листя шипшини
Інгредієнти: листя шипшини - 1 кг цукор - 2 склянки вода - 1 стакан лимонна кислота - 0.5 ч. л. Приготування: Листя промийте в холодній воді. Приготуйте сироп середньої густоти і занурте в нього листя шипшини. Дайте масі охолонути до теплого стану. Злийте сироп і додайте в нього лимонну кислоту. Поставте каструлю з сиропом на вогонь і варіть до загустіння, потім знову покладіть в нього листя. Доварите до кипіння і розлийте по гарячих стерильним банкам.
Варення з пелюсток Найпростіший і «холодний» спосіб. В чисті банки шарами по черзі потрібно укласти пелюстки шипшини і цукровий пісок. При цьому потрібно гарненько все утрамбувати ложкою. Коли банку заповниться до верху, її потрібно закрити кришкою і поставити в холодильник. Через деякий час пелюстки поступово осядуть і виділять сік. Сік розчиняє цукор і вийде дуже корисний і ароматний сироп.
Сушений шипшина
Сушені плоди шипшини використовувалися для лікування ще в п'ятнадцятому столітті. Сушений шипшина містить настільки багато вітамінів і корисних речовин, що за своїм цілющим якостям перевершує дуже багато рослин.
У холодну пору року настій із сушених плодів шипшини допоможе збільшити опірність організму до простудних захворювань. Настої і відвари мають загальнозміцнюючі, тонізуючими властивостями. Настої широко застосовують при авітамінозах і інфекційних захворюваннях. Плоди шипшини дуже часто входять до складу полівітамінних зборів. В домашніх умовах приготувати сушений шипшина можна в прочиненими духовці. Температура має бути не вище 100°С. Приготування займе 3-4 години.