Вернуться назад Распечатать

Як стерилізувати банки?

Як стерилізувати банки?
Традиція робити домашні заготовки на зиму, консервуючи фрукти і овочі, залишається популярною в багатьох сім'ях. Вона дозволяє не тільки ласувати взимку дарами літа, але і економити сімейний бюджет. Для того щоб зберегти літо в банку, важливо правильно провести два процеси: стерилізацію скляних банок та пастеризацію заготовок.

Як стерилізувати банки для заготовок?


Стерилізація - це теплова обробка банок, при якій гинуть мікроби. Зробити це можна декількома способами.
Традиційний - обробка банок пором . Спробуємо розібратися, як стерилізувати банки на пару. На каструлю з киплячою водою встановлюють ґрати. Чисто вимиті питною содою або в гірчичному розчині банки ставлять горловинами вниз на решітку. Каструлі накривають і розсікачем для бризок при смаженні. Є спеціальні накладки на каструлю для стерилізації однієї або кількох банок. Пар, проникаючи всередину банки, вбиває всі шкідливі мікроби. Пів-літрові і літрові банки стерилізують 5-8 хвилин, 3-х літрові до 15 хвилин.
Замість каструлі, якщо ви маєте намір закрити 3-6 шт. пів-літрових або літрових банок, краще використовувати чайник. Банки можна просто одягнути на носик чайника або поставити зверху у електрочайник.
Добре простерилизованная банку стає прозорою і сухий. Їх знімають з решітки і ставлять на рушник. В теплі банки укладають помиті овочі або фрукти, заливають за рецептом маринадом, сиропом. Накривають кришками, які кип'ятять 10 хвилин.
Головний недолік цього методу в тому, що на кухні від пара буває волого і жарко, на підготовку банок йде багато часу.
Наступний спосіб - стерилізація скляних банок в духовці. Він більш простий і зручний. Помиті банки встановлюють на решітку духовки. Включають духовку на 140 градусів і при цій температурі тримають їх 5-7 хвилин. Потім духовку відключають, але банки не виймають, дають охолонути до 60-80 градусів разом з духовкою. Банки треба ставити не щільно один до одного, не можна ставити на лист, інакше вони лопнуть. Стерилізація відбувається за рахунок вологи в банках і прогріву.
Сухий спосіб. Один з найдавніших, але про нього мало хто знає. Питання, як підготувати банки для заготовок, економлячи газ або електрику, з його допомогою вирішується легко і просто. Банки миють заздалегідь в будь-який зручний час. Перевертають на чисте х. б. полотно, і коли вода з них стече, а це досить швидко, виставляють на чистий рушник у саме сонячне місце лоджії або підвіконня горловинами вниз. Ультрафіолетові промені сонця нагріють повітря в банку і вб'ють всі бактерії. Перед закладкою в банки консервації їх просто обполіскують окропом з чайника для прогрівання скла.
Як стерилізувати банки в мікрохвильовці? Це дуже ефективний спосіб стерилізації банок, він самий швидкий і комфортний. Але будьте готові заплатити за електроенергію більше звичайного. Банки треба не тільки ретельно помити, але і
Як стерилізувати банки?
оглянути, щоб не було відколів і тріщин. Це, звичайно, треба робити завжди, але тут з особливою увагою. Порожні банки ставити не можна, в них залишають 1-2 см води. Якщо потрібні сухі банки, то поруч обов'язково ставлять склянку з водою. Час нагріву - 2 хвилини. Якщо ставите кілька банок, то збільште час до 3-х хвилин. Великі банки кладуть набік з невеликою кількістю води.
У мікрохвильовій печі можна і пастеризувати заготовки. Для цього в банки укладають овочі, заливають половиною розсолу, накривають поліетиленовою кришкою і ставлять на 2-3 хвилини. Потім доливають киплячою заливкою і закривають металевими кришками. Перевертають банки догори дном і залишають до повного остигання.
Літо нагадає про себе, коли ви поставите його дари на обідній стіл, відкривши взимку баночку своєї консервації.