
Печериці одні з найулюбленіших і популярних грибів. Їх включають до складу самих різноманітних страв і навіть їдять сирими. Популярність печериць обґрунтована не тільки їх хорошими смаковими якостями, але і їх безсумнівною корисністю. Вони містять вітаміни В, С і D, лінолеву кислоту, натрій, фосфор, калій та амінокислоти. А також ці гриби містять легкозасвоюваний білок, тому їх рекомендують включати в свій раціон вегетаріанців. На думку вчених, вживання печериць здатне поліпшити мозкову діяльність і пам'ять, а також знизити ризик інфаркту і появи атеросклерозу. Але щоб всі ці корисні якості змогли засвоїтися організмом, потрібно знати правила обробки грибів, а саме як їх чистити, і чи потрібно це взагалі робити з печерицями. Відповідь на це не буде однозначним, так як все залежить від того, звідки ці грибочки з'явилися на вашій кухні. Одна справа, якщо ви придбали їх в супермаркеті (на ринку), і зовсім інша, якщо зібрали в лісі власноруч. Розглянемо обидва випадки, і розберемося, обов'язково чистити покупні печериці і що потрібно робити зі свіжими лісовими грибами.
Треба чистити свіжі покупні печериці?
На питання чи потрібно чистити печериці, багато господинь дадуть відповідь, що вони їх не чистять і не розуміють, навіщо це взагалі потрібно. Хтось навіть призведе аргумент, що якщо в ресторані заязикати салат зі свіжих печериць, їх там подадуть нечищеними. Та так і є, але це не означає, що печериці можна пускати в справу відразу ж, як тільки забрали їх з прилавка. Принаймні, гриби потрібно протерти мокрим рушником або серветкою. Звичайно, такі гриби вирощувалися в штучних умовах, на субстраті, і начебто забруднитися їм ніде. Але все ж уязика вирощування печериць не стерильні, і бути такими не можуть. Так і знати, які добрива застосовувалися для стимуляції росту, ми теж напевно не можемо. Тому краще не обмежувати протирання печериць вологою ганчірочкою, а промити їх під проточною водою і промокнути серветкою. Так як такі грибочки невеликі і молоді, то більше ніякої обробки їм не потрібно.
Потрібно чистити лісові (садові) печериці?
Чистять чи печериці, зібрані власноруч, таке питання, напевно, виникає не у багатьох - чистими лісові гриби вже точно не виглядають. А ось як їх правильно очистити, можливо, знають не всі. Тому є сенс детальніше розглянути, як приготувати лісові печериці до наступного поїдання.
Якщо ви набрали маленьких печериць, то з ними роботи буде не так багато. Досить щіточкою змахнути з гриба залишки прилиплої землі, сполоснути печериці під проточною водою і оновити зріз у ніжки гострим ножем. Далі можна порізати гриби на шматочки потрібного розміру, а краще залишити цілими. Шкірка на капелюшку молодих печериць дуже ніжна і тонка, тому знімати її справа невдячна і безглузде.
Якщо печериці не так малі, 4-5 см і більше, то до їх чищенні підхід потрібно більш
серйозний. Тому що у них капелюшок покрита шкірочкою, яка при термічній обробці пом'якшується, не особливо добре, а значить, її краще з гриба прибрати. Але першим кроком, звичайно ж, буде очищення гриба від бруду з допомогою щітки і ополіскування його під проточною водою. Далі грибочки обсушуємо паперовим рушником і приступаємо до його очищення від шкірки. Для цього подцепляем її з краю капелюшки з допомогою гострого ножа і обережно тягнемо до центру гриба. Очистивши капелюшок від шкірки, зрізаємо низ ніжки. При цьому потрібно враховувати, що зберігання в холодильнику на грибах позначається не кращим чином, а тому чим довше печериці пролежали в холодильнику, тим більшу частину ніжки потрібно буде зрізати. Спідничку з ніжки можна не видаляти, вона їстівна.