Деколи складно розібратися у видах столового приладдя та їх застосуванні, однак до цього зобов'язує столовий етикет. Взяти необхідну вилку або ніж дуже просто - варто лише рухатися від крайніх приладів до тих, які лежать ближче до тарілки, а ось види келихів часто змушують замислитися. І щоб ви, бува, не сплутали келих для білого вина з келихом червоного, ми розповімо вам про «столовому склі» і його правильному застосуванні.
Види келихів і їх застосування
Отже, які бувають келихи? Термін «келихи» досить заплутаний і включає в себе: бокали для вина, шампанського і коктейлів, снифтери і чарки. Давайте спробуємо розібратися в цьому різноманітті і, для наочності, забезпечимо опис ілюстрацією.
Під номером 123 представлені класичні келихи для коктейлів:
1 - келих для мартіні, використовується для подачі охолоджених коктейлів без льоду; 2 - маргарита, для однойменного коктейлю; 3 - келих для тропічних коктейлів. Види келихів для вина представлені під номерами 456 7:
4 - келих для червоного вина: присадкуватий, округлий, з широким дном; 5 - келих для білого вина звужується догори; 6 - келих для портвейну; 7 - келих для хересу, вермуту чи кріпленого вина. Класичний вузький келих для шампанського носить назву «флют», з-за своєї форми він довше утримує вуглекислий газ, а, отже, ігристе вино довше залишається газованим. Келих-блюдце для шампанського під номером 8 використовується частіше у випадку, якщо необхідно вибудувати піраміду з келихів.
Якщо ви хотіли дізнатися, з яких келихів п'ють коньяк, то ось вони - снифтери. Такі келихи мають потужну коротку ніжку і сильно звужуються догори. Крім коньяків в них також подають віскі і бренді. Класичний коньячний келих - це номер 8 (так, з келихом-блюдцем вони дуже схожі, тому на схемі зображені одним варіантом), а келих для арманьяку - номер 9.
Останній пункт - чарки, які також різні в залежності від подаваного в них напою. Рюмка для лікеру більш незграбна (номер 10), на відміну від витонченої чарки для горілки на тонкій ніжці під номером 12. 11 - стопка, яка всупереч частим помилкам зовсім не розрахована на 100 мл, так як зазвичай її ємність 40-60 мл В чарках подають алкогольні напої в чистому вигляді, без льоду, так звані коктейлі-шоти розраховані на 1 ковток.
Для того щоб не заплутатися у видовому розмаїтті під час званої вечері запам'ятайте, що келихи від центру тарілки в бік приладів розташовують у такому порядку: келих для шампанського, чарка для кріплених вин (одна для червоного, а слідом - для білого), чарка для міцних спиртних напоїв, а за нею - келих для мінеральної води.