Варені раки - просту, але вишукану страву, традиційно вважається однією з найкращих закусок до пива. Звичайно раків (цілком) просто відварюють в киплячій підсоленій воді, іноді з додаванням будь-яких інших інгредієнтів (білого або рожевого вина, сухих спецій, ароматних коренів і трав).
Розглянемо, як варити раків правильно.
У приготуванні цієї закуски існує певна тонкість, так би язикати, вузький момент: варити її, на жаль, краще всього, живий. Пояснимо, чому раків варять живими. Знаючі люди уникають вживати в їжу істот, у яких після варіння хвостик залишається прямим, такий ознака повідомляє про той факт, що варили цього раку вже мертвим, а після смерті в їх організмі починається досить швидке нагромадження токсинів, у зв'язку з чим можуть виникнути отруєння. У свіжих правильно зварених раків хвостик загинається.
Як довго варити раків?
Не всі знають, протягом скількох саме хвилин варити раків. Зрозуміло, великі екземпляри варяться більше, але зазвичай раків варять протягом 5-10 хвилин - не довше, інакше м'ясо стане несмачним.
Як варити живих раків, вже приблизно зрозуміло. Зрозуміло, їх спочатку треба ретельно промити і краще - під чистою проточною водою. Промитих раків для поліпшення смакових якостей можна помістити на півгодини в натуральне незбиране молоко. Після такої процедури м'ясо стане особливо соковитим і ніжним. Тепер вимочених в молоці істот ще раз ретельно промиємо холодною проточною водою і можна відварювати у воді як зазвичай. Деякі гурмани радять перед приготуванням вийняти з раків кишечник і шлунок для того, щоб позбавити м'ясо від найменших ознак гіркоти. Робиться це так: раку перевертаємо на спинку, прихоплює двома пальцями і акуратно видаляємо шлунок і кишечник обертальними рухами. Обережності заради клешні живих раків можна прихопити гумками.
Як варити заморожених раків?
У продажу іноді можна побачити заморожених раків. Можна варити і таких, хоча все ж, краще вживати в їжу свіжих. Головна умова: ви повинні бути впевнені, що раків заморожували живими. Знову-таки, у правильно заморожених раків хвостик загинається. А далі все просто: розморожуємо заморожених раків в холодній воді і варимо, так само як і живих. Якщо хвостики після варіння прямі - викидаємо.
Як зберігати варених раків?
Якщо зварили більше, ніж з'їли, зберігати залишилися краще всього в холодильнику в щільно закритій ємності, затока повністю тим розсолом, в якому вони варилися. Для цього непогано, щоб розсіл був трохи більш солоним - продумайте це заздалегідь. Зберігати можна не більше доби.
Раки у вині Раки в білому вині - рецепт небанальний і дуже вишуканий.
Інгредієнти: раки середнього розміру-10-12 шт.; столове біле вино (або вермут) - 200-250 мл; борошно пшеничне високосортна - 1 ч. ложка; прованські трави - за смаком; рослинна олія (краще оливкова) -2 ст. ложки; натуральне вершкове масло - 20 г; лимон - 05; лавровий лист - 5 шт.; перець-горошок різних видів-5-8 горошин; гвоздичка - 2-3 бутончики; зелень різна - кілька гілочок; сіль - за смаком. Приготування Нагріваємо суміш з 1 л підсоленої води і білого вина, з лавровим листом, перцем-горошком і гвоздичкой.Ретельно промиваємо раків і, коли вода закипить, проварюємо протягом 8 хвилин. Готових раків витягаємо і викладаємо на блюдо.
Готуємо соус. Проціджуємо через ситечко 200 мл бульйону, в якому варилися раки. Підсмажити борошно на сухій сковороді. Додаємо масло, спочатку оливкова, а потім і вершкове. Все ретельно перемішуємо (найзручніше це робити звичайною виделкою). Додаємо проціджений бульйон і перемішуємо до однорідності. Прогріваємо 1-2 хвилини. Можна приправити товченим часником і меленим червоним гострим перцем.
При подачі до столу прикрашаємо блюдо з раками гілочками зелені і скроплюємо соком лимона. Соус подаємо окремо. До такого вишуканої страви можна відмінно підійде будь світле столове вино, темне або світле пиво.