Тушковане м'ясо навіть немолодих тварин може виходити ніжним і м'яким. Здавалося б, немає нічого складного в такому приготуванні. Але щоб готове блюдо вийшло по-справжньому смачним, потрібно знати деякі нюанси і тонкощі, якими ми з вами зараз і поділимося.
Для гасіння найчастіше використовують ті частини м'яса, які не годяться для смаження - м'ясо старих тварин, з прожилками, жорстке. Якщо його просто посмажити, то таке м'ясо буде сухим і несмачним, а ось для гасіння воно відмінно підійде.
Отже, спочатку м'ясо промиваємо й обсушуємо паперовим рушником. Потім нарізаємо його кубиками, дрібно різати не треба, шматки повинні бути досить великими. Якщо м'ясо занадто жорстке, його можна замочити у молоці, а потім обсушити. Перед тушкуванням м'ясо рекомендується обсмажують на розпеченій сковороді з додаванням рослинної олії. Це робиться для того, щоб вийшла корочка не випускала сік зсередини.
Як гасити м'ясо в каструлі?
Після того, як обсмажене м'ясо, можна перекласти в каструлю, бажано, щоб вона була з товстим дном. В принципі, в такій тарі можна відразу і обсмажити м'ясо, без використання сковороди. Тепер наливаємо стільки води, щоб шматочки були покриті нею. Занадто багато рідини лити не варто - ми м'ясо все-таки тушкуємо, а не варимо. Додаємо сіль, лавровий лист, перець горошком за смаком. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до готовності.
Скільки тушкувати м'ясо?
На це питання не можна дати однозначної відповіді. Якщо це свинина, то вона приготується швидше, а якщо яловичина, її гасити доведеться довше. Готовність можна визначити тільки методом проб. Як тільки м'ясо стало м'яким, можете вимикати - воно готове.
Як гасити курку?
Для гасіння краще використовувати стегенця або ж цілу курку, розрізану на порційні шматочки. Спочатку ці шматочки натираються сіллю і перцем і обсмажують, а потім тушкують у каструлі з додаванням спецій. Рідини додаємо стільки, щоб вся курка була нею покрита. Дуже смачною виходить курка, тушкована в сметані. Коли вода в каструлі закипить, просто додайте ще сметани і тушкуйте 15-20 хвилин. В середньому на 1 кг курки піде близько 200 г сметани.
Як гасити м'ясо свинини?
Для гасіння найкраще підходить ошийок або лопатка. Перед тим, як готувати м'ясо, його можна попередньо замаринувати в улюблених спеціях, можна використовувати
і просто сіль з перцем. Потім м'ясо обсмажуємо на сильному вогні до утворення скоринки, після чого вогонь зменшуємо до мінімуму, наливаємо трохи води. Якщо м'ясо не занадто жорстке, і наперед відомо, що вона приготується досить швидко, то занадто багато води лити не варто. При необхідності в процесі приготування можна додати ще трохи води. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на маленькому вогні до готовності. При бажанні в середині процесу гасіння можна додати цибулю, моркву, перець, помідори, квасолю. Детальніше про рецепті можна дізнатися у статті «Свинина з квасолею» . Ну а якщо вам хочеться тушкувати незвичайне м'ясо, то матеріал «Тушкована оленина» для вас!