Що може бути краще в спекотний літній день, ніж кухлик холодного свіжого пива з великими вареними раками ! Однак багато хто задається питанням, як правильно їсти раків, щоб не порушити при цьому правила етикету за столом . Все ж цих членистоногих не можна віднести до повсякденних страв, тому не всі знають, як правильно їсти раків.
Головне - раки повинні бути свіжими, тобто звареними живими. Якість продукту визначити легко: хвостик свіжих, правильно зварених раків загнутий під черевце. А ось прямий хвостик, повідомляє, що його володар потрапив у окріп не живим. Не варто економити на своєму здоров'ї і вирішувати питання, чи можна їсти раків мертвих або недоварених, блідо-рожевих. Оскільки в організмі цих членистоногих дуже швидко відбуваються процеси розкладання, несвіжими раками легко отруїтися. Якщо якість продукту вас влаштовує, приступайте. Їдять цих членистоногих руками, оскільки панцир у них досить м'який, на відміну від омарів, тому щипчики та інші столові прилади не знадобляться, хоча в ресторанах їх зазвичай приносять. В процесі оброблення раку, як правило, випливає деяку кількість бульйону, тому варто пов'язати серветку. Для початку у членистоногого відокремлюють клішні і лапки. Якщо раки досить великі, в лапках буде деяка кількість м'яса, кінцівки дрібних просто висмоктують. З клешнею витягують м'ясо за допомогою виделки або просто притискають їх зубами, завдяки чому воно саме вислизає в рот.

Далі відокремлюють хвостик, для цього раку беруть у ліву руку панциром вниз, головою до себе, а правою рукою тягнуть хвіст на себе. Виходить дві частини: панцир з головою і нутрощами і те, що називається «ракова шийка».
Що можна їсти у раків в панцирі - визначити непросто, потрібен досвід, тому краще просто випити невелику кількість дуже смачного бульйону, який в ньому залишається при варінні.
В кінці з'їдається найсмачніша частина - біле м'ясо. Хвостик чиститься легко, плавець можна відкусити або обрізати. Якщо при відділенні шийки здалася щось жовте - не лякайтеся, це ікра. Не зволікайте, можна їсти ікру раків, вона точно не отруйна, але не завжди смачна. Просто спробуйте.