Успіх приготування м'яса багато в чому залежить від того, як ви підготуєте. Тонкощів тут багато - кожен вид м'яса вимагає своєї обробки.
Як правильно обробити курку?
Насамперед курку, як і будь-яке м'ясо або рибу, треба розморозити. Тут краще набратися терпіння: шокова терапія, як, наприклад, гаряча вода або духовка, значно погіршує смак продуктів і вбиває корисні речовини. Найкраще розморожувати курку, поклавши її в холодильник - це займе досить багато часу, не менше трьох годин, тому краще згадати про вашу курці в морозилці заздалегідь. До речі, будь-які розморожені продукти треба відразу вживати: повторне заморожування їх просто зіпсує. Якщо часу мало, то можна помістити м'ясо під кран з холодною водою, але ні в якому разі не можна підвищувати температуру.
Тепер, коли курка повністю відтанула, давайте оглянемо її. На шкірі домашньої курочки іноді залишається трохи пуха - тоді його треба обпалити, наприклад, запальничкою. Тепер візьмемо обробну дошку і великий гострий ніж, або, є, спеціальний секатор. Для початку дізнаємося, як обробити курку для фарширування. Тушку кладемо грудкою вгору і робимо довгий надріз вздовж тулуба рівно посередині грудки - можна зорієнтуватися на випирає кільову кісточку. Тепер акуратно виймаємо серединку - особливу обережність треба проявити з жовчним міхуром, якщо він порветься - жовч зробить м'ясо гірким. Якщо на нутрощах є жир, його краще зібрати і потім використовувати в приготуванні - він містить багато корисних речовин. Тепер розрізаємо шкіру на горлі і витягуємо трахею, легені і стравохід. Гузку теж краще видалити.
Як обробити курку від кісток?
Нам треба видалити хребет і ребра. Для цього перевернемо тушку і зробимо розріз вздовж хребта. Кістки треба витягати руками, обережно підрізаючи м'ясо ножем, але так, щоб не прорізати тушку наскрізь. Не турбуйтеся, важко тільки перші рази, в майбутньому, коли навчитеся, стане простіше. Все, залишилося тільки промити холодною водою, і ваша курка готова до фарширування. У когось може виникнути запитання, а як швидко обробити курку, адже, здається, описані процедури займають багато часу. Насправді після двох-трьох тренувань ви будете справлятися з куркою за найкоротший час.
Як обробити курку на філе?
Повторюємо всі процедури, що ми робили і для фарширування. Потім видаляємо крила разом з плечовим суглобом - тут зручніше скористатися секатором або ножицями, але можна і ножем, головне, щоб він був досить гострим. Тепер кладемо курку на спину і відгинаємо стегно. Намацуємо з внутрішньої сторони тушки кістку і робимо надріз вздовж неї. Далі діємо по більшій частині пальцями, витягаючи кістки, ножем лише трохи підрізаємо сухожилля. Так вчиняємо з кожної кісткою, благо їх залишилося небагато - ніжки, тазостегновий суглоб і шия. Кожен раз - надріз вздовж кістки, і витягнути. Діяти треба дуже обережно,
щоб не прорізати тушку наскрізь.
Ваші зусилля будуть винагороджені: ви отримаєте відмінне філе, з якого можна приготувати, наприклад, курячий рулет або пальчики з курячого філе .
Найчастіше готують курку шматками. Тоді все просто: не треба видаляти всі кістки, як для філе. Достатньо підготувати тушку, як для фарширування, потім розрізати її вздовж на дві частини. Відрізаємо крила з суглобом, і ділимо половинки тушки на приблизно однакові частини: гомілка, стегно, і решту - навпіл. Так шматочки приготуються рівномірно.
Тепер ви знаєте, як обробити курку, залишилося лише вибрати один з безлічі рецептів її приготування.