Слово оцет з латини перекладається як «кислий». Фруктові оцти відомі ще з давнини, адже перші згадки про них зустрічаються і в Греції, і в стародавньому Римі, і в Єгипті. Виноградний оцет широко використовується в кулінарії (для приготування маринадів для цибулі і м'яса), медицині і т. д.
Його можна купити в будь-якому магазині, а можна приготувати самим в домашніх умовах. Давайте розглянемо з вами як зробити виноградний оцет.
Рецепт виноградного оцту
Інгредієнти: виноградний сік - 1 л; кип'ячена вода - 05 л; дріжджі - 10 г; цукор - 100 р. Приготування Як приготувати виноградний оцет? Виноградний сік заливаємо кип'яченою водою, кладемо дріжджі і засипаємо цукром. Замість цукру можна додати мед, так як він, після розведення соку водою, відмінно відновлює кількість калію. На горлечко банки або пляшки з вмістом надягаємо гумову рукавичку, яка потім покаже вам завершення процесу бродіння. Потім отриману рідину гарненько проціджуємо через марлю і знову ставимо в тепле місце. Як тільки розчин стане прозорим і перестане вирувати - виноградний оцет в домашніх умовах готовий і його можна розливати по пляшках.
Рецепт виноградного оцту
Інгредієнти: виноградне сухе вино - 300 мл; кип'ячена вода - 100 мл; житній чорний хліб - 30 р. Приготування Сухе столове виноградне вино, розводимо наполовину кип'яченою холодною водою, ретельно перемішуємо і переливаємо суміш в скляну банку або бочонок. Потім додаємо шматочок чорного житнього хліба, закутуємо банку щільною темною тканиною і витримуємо протягом 8 днів у теплому місці. Потім приготований таким способом оцет ретельно проціджуємо через марлю або ситечко і розливаємо в пляшки бажано з темного скла. Ось і все, виноградний оцет в домашніх умовах готовий до вживання.
Також самостійно можна приготувати яблучний оцет , який буде на порядок відрізнятися від своєї магазинної версії.