Варена картопля - традиційне блюдо в багатьох країнах. Важко знайти людину, яка не любить картоплю - цілі варені картоплини або пюре. Але часто у кожної господині картопля виходить різним за смаком. Від чого це залежить? У тому числі від того, скільки варити картоплю. Мабуть, всіх нас вчили, що варити цей коренеплід треба до тих пір, поки він не стане м'яким - це перевіряється з допомогою ножа. Але тут виникає безліч запитань: наприклад картопля ще трохи доходить під дією власної температури, і скільки тоді хвилин варити картоплю, щоб вона не розварилася, якщо вам необхідно, щоб кожен коренеплід залишився цілим. Крім того, картопля вживається в різних видах: пюре, цілком, в салаті. Давайте дізнаємося точно, скільки варити картоплю після закипання.
Як варити картоплю?
Перед варінням коренеплоди треба ретельно помити і оглянути, особливо якщо ви збираєтеся варити їх в мундирі, тобто разом з шкіркою. Плями гнилі або інших захворювань навіть на одній картоплині можуть зіпсувати все блюдо. Також важливо, щоб на картоплі не було «зелені» - зазвичай це трапляється з довго лежали овочами. Якщо плід позеленів і почав пускати паростки - значить, всередині нього вже пішли нові процеси, багато речовини видозмінилися, накопичився хлорофіл, який для людини може бути отруйний. Тому для варіння в мундирі такий плід не годиться, і всю зелень, паростки та інші частини, що змінили колір, необхідно глибоко вирізати. Коли картопля очищений, його треба ще раз промити холодною водою, і тільки тоді відправити в каструлю. Не варто економити час, набираючи для варіння теплу або гарячу воду - це може зіпсувати смак. Для варіння овочів потрібна холодна проточна вода.
Скільки часу потрібно варити картоплю?
Тривалість варіння картоплі залежить від його розмірів. В середньому це хвилин 20 але якщо коренеплоди великі - його доведеться трохи збільшити. Як варіант, таку картоплю можна розрізати навпіл, якщо вам не потрібні цілі картоплини. Якщо картопля молода, то він трохи м'якше і звариться раніше - через 15 хвилин. Процес піде ще швидше, якщо у воду додати трохи рослинного масла - воно «огортає» овочі і нагрівається сильніше, ніж вода. До речі, приблизно за 5 хвилин до повної готовності більшу частину води з каструлі краще злити, закрити кришкою і картоплю поставити на дуже маленький вогонь - тоді він дійде на пару і не розвалиться на частини.
Скільки варити картоплю для пюре?
Пюре - це варена картопля, який розминається в однорідну масу з невеликою кількістю молока або води. У цьому випадку коренеплід має м'який, тому варити його треба побільше - 25 хвилин, а то і всі 30. Занадто довго варити теж не варто: весь крохмаль піде в воду, і пюре стане бляклим на смак. До речі, води в картоплю краще налити трохи менше, і потім хоча б частину її використовувати для приготування пюре, так ми збережемо більше корисних речовин.
Скільки варити картоплю для салату?
Для салату картопля вариться зазвичай в мундирі - так ми збережемо не тільки більш насичений смак, але корисні речовини. Щоб
варена шкіра краще знімалася, картоплю треба обдати холодною водою, як тільки він знятий з вогню: від перепаду температур шкурка відшарується. Картопля Для салату краще варити хвилини на 4-5 менше, ніж звичайно, тобто 10-12 хвилин для молодого овоча і 15-17 для старого. Шкірка добре зберігає тепло, і картоплю ще дійде, залишившись при цьому досить щільним, щоб в салаті не перетвориться в дрібну крихту. Зазвичай картопля для салату вариться без солі, але якщо ви маєте намір зробити гостре блюдо, то, навпаки, можна насипати солі навіть трохи більше, ніж потрібно: тоді картоплю в мундирі буде нагадувати запечену на вогнищі картоплю.