Як прикро, коли висаджені за усіма правилами огірки, за якими дбайливо і довго доглядали, поливали, підгодовували, прополювали, раптом виявляються гіркими! Так чому ж гірчать огірки, що з ними робити далі? Якщо уважно прочитаєте цю статтю, то дізнаєтеся, що робити з гіркими огірками, і ваші труди на присадибній ділянці дарма не пропадуть.
Причини появи гіркоти
Зовні гіркі огірки від звичайних нічим не відрізняються. У них такий же насичений зелений колір, свіжий аромат і хрустка шкурка. Мало яка господиня хоч раз в житті не піддалася на цей «обман» і не зіпсувала смак салату одним єдиним гірким огірочком. Звичайно, без праці можна просто повністю зрізати у огірка шкірку, але ж саме вона містить ті самі вітаміни і мікроелементи, які потрібні організму.
Причина гіркоти огірків криється в кукурбитацине - особливій речовині з гіркуватим присмаком. Кукурбитацин міститься у всіх без винятку огірках, але підвищена концентрація відчувається на смак. Найголовнішими причинами підвищення рівня цієї речовини в огірках є:
недолік вологи; надмірна кількість вологи; нерегулярний полив; надлишок сонячного світла; недолік азоту і калію в ґрунті; низька вологість у теплиці; насіння, видобуті з задньої частини огірка. Іноді причиною гіркоти можуть бути пошкоджені або перекручені батоги рослини. Різка зміна погоди також може вплинути на смак огірків.
Щоб уникнути такої ситуації, регулярно і в міру поливайте рослини теплою водою, вранці обприскуйте їх, а підгодівлю виробляєте якісними комплексними добривами, склад яких збалансований. Свіжий гній в якості підгодівлі категорично не підходить!
При купівлі насіння звертайте уваги на гібридні сорти, що містять особливі гени, які перешкоджають накопиченню в огірках кукурбитацина. Зазвичай про це свідчить маркування на упаковці. Смак у них, звичайно, може бути менш виразним і м'яким, але тут вже вибір за вами.
Рятуємо урожай Але що робити, якщо всі превентивні заходи по вирощуванню огірків без гіркоти виявилися марними? І чи можна взагалі є гіркий огірок? Звичайно, але перед цим над ним треба трохи «поворожити». Самий звичний спосіб, яким зазвичай користуються господині, це зрізати з гірких плодів шкірку. Іноді буває досить відрізати у плода задню частину (2-3 сантиметри), де, в основному, і концентрується кукурбитацин.
Про те, як швидко і легко усунути з огірків гіркоту, відмінно відомо японцям. Так, в національних ресторанах плоди з гірчинкою не викидають, а просто зрізають кінчик і гарненько труть їм про зріз огірка круговими рухами. По колу зрізу з'являється піна білого кольору, в якій, власне, і накопичується кукурбитацин. Якщо її прибрати, то огірок втратить гірчинку, а ви зможете насолоджуватися
ароматним і свіжим плодом.
Існує й інший спосіб, як прибрати гіркоту з огірків, призначених для вживання в свіжому вигляді. Покладіть їх у миску і залийте на кілька годин холодною водою. Гірчинка вийде у воду. Якщо огірки занадто гірчать, що характерно для насичених смаком плодів, то краще воду кілька разів змінити.
Гіркуваті огірки також цілком підходять для консервування. Справа в тому, що кукурбитацин під дією води і високих температур здатний розщеплюватися. Якщо всі ваші спроби «реанімувати» гіркі плоди для вживання в свіжому вигляді виявилися безуспішними, то вихід один - засолити їх або залити маринадом . Після такої обробки навіть самі гіркі огірки стануть придатними в їжу.