Перлова крупа виробляється з ячменю шляхом відділення цільних ядер зерен від висівок. Про користь ячменю і різних продуктів, готуються з цього злаку, відомо ще з часів найдавніших цивілізацій. Включення в раціон продуктів з ячменю (а саме, перлової крупи) підвищує силу і витривалість, сприяє швидкому зростанню м'язової маси, поліпшенню обміну речовин, діяльності мозку і нервової системи. Перлова крупа містить корисні харчові волокна, амінокислоти, білки (зокрема, незамінний лізин), вітаміни, різні макро - і мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму людини.
В перловій крупі близько 73% «правильних» складних вуглеводів, вона багата вітамінами групи B і сполуками фосфору (а також кальцію, магнію, калію, заліза, цинку, хрому, селену і йоду), містить вітаміни А, D, е, фолієву та нікотинову кислоти. Таким чином, ми можемо зробити висновок про те, що перлова крупа - суперкорисний продукт, придатний для раціонального і збалансованого харчування, в тому числі, і для дієтичного. Крім того, перлова крупа - продукт недорогий, а значить, цілком вигідний для будь-якого сімейного бюджету. При всьому при цьому перловка - нечасте блюдо в меню наших. А вся справа в тому, що треба її правильно приготувати і правильно подати.
Перлову кашу можна приготувати як самостійне блюдо для корисного сніданку. Звичайно, такий сніданок хоч і, безумовно, дуже корисний, але, що називається, нуднуватий. Однак можна додати в кашу сухофрукти, горіхи і трохи молока або натурально масла або вершків.
Набагато цікавіше перловка на гарнір. У продажу можна знайти звичайну перловку (подовжені довгасті зерна), а також голландку (зерна ближче до кулястій формі).
Як готувати перловку на гарнір?
Вибираємо крупу з рівними зернами без сміття, висівок і пилу, бажано, в прозорих целофанових пакетах заводської упаковки - так можна розглянути, що купуєш. Обов'язково звертайте увагу на терміни фасування та придатності.
Приготування перловки на гарнір - справа нескладна, але ця крупа вариться до нормальної готовності досить довго - мінімум протягом 60 хвилин (голландка вариться швидше). В ході цього процесу перловка розбухає і збільшується в об'ємі приблизно до 5-6 разів. Виходить розсипчаста каша, яку можна подавати до різних блюд з м'яса, риби, птиці, грибів і овочів або включати до складу інших страв (супів).
Рецепт смачного гарніру з перловки
Інгредієнти: перлова крупа - 1 захід (наприклад, 1 стакан ємністю 200-250 мл); вода для замочування - 1 захід (таким же склянкою); вода для варіння - 3-4 заходи (природно, тим же склянкою). Приготування Перед приготуванням крупу ретельно промиваємо проточною холодною водою і заливаємо суворо зазначеною кількістю холодної води. Залишаємо набухати мінімум протягом 10 годин, а краще - 12. Після чого невпитавшуюся воду зливаємо. Ще раз промиваємо холодною водою.
Маленька хитрість. Безпосередньо перед варінням заливаємо перловку окропом, чекаємо 10 хвилин і зливаємо воду - це робиться для зменшення явищ метеоризму, який неминуче виникає після вживання продуктів з підвищеним вмістом клітковини.
Як відварити перловку на гарнір? Тепер заливаємо перловку свіжою водою (3-4 склянки), доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь
до самого слабкого. Варимо, прикривши кришкою, до готовності. Періодично помішуємо, щоб уникнути пригорання.
Перловка на гарнір в мультиварці
Підготовлену перлову крупу (тобто, промиту, набряклу і злегка пропарену, читати попередній рецепт, див. вище) закладаємо в робочу ємність мультиварки, заливаємо холодною водою або окропом і варимо, вибираючи режим, рекомендований інструкцією до конкретного девайсу. Час приготування - не менше 60 хвилин.
Зрозуміло, гарнір з перловки краще подавати не просто з яким-небудь (м'ясних, наприклад) блюдом, але і з підливами або соусами - так буде смачніше і гармонійніше.