Оселедець - смачна і доступна риба, яка не рідко з'являється на наших столах у складі салатів, закусок, або як самостійне блюдо. На жаль, очищена і законсервована в маслі риба значно програє у смаку, так що пріоритети раніше розставляються на користь цілої риби, яку можна обробити самостійно. Як швидко, але разом з тим легко і красиво обробити оселедець, ми розповімо в цій статті.
Як обробити солоного оселедця без кісток?
Багато недосвідчені господині при обробці цілої рибини на виході отримують не шматочки оселедця, а простий рибний фарш. Щоб цього не сталося, а шматочки риби зберегли акуратну форму і апетитність рекомендуємо ознайомитися з запропонованими способами.
Перший спосіб - основа всіх основ, згідно з якою филетируется будь-яка риба, не тільки оселедець. Отже, беремо цілу риб'ячу тушку і, перед тим, як розділити на філе оселедця, відрізаємо голову. В отримане черевне отвір вставляємо ніж, лезом до нижньої стінки черевця, і надрізаємо його аж до хвоста. Їстівні нутрощі, наприклад молоки, складаємо окремо, а все інше видаляємо і соскабливаем лезом ножа. Споліскуємо рибу холодною водою і протираємо серветкою насухо.
Знімаємо шкірку. Переходимо до видалення хребта, і тут залишається 2 варіанти: у першому випадку ви можете сміливо провести ножем уздовж хребта наскрізь, сам хребет викинути, а філе очистити за допомогою пінцета. Але куди більш зручним є другий спосіб, для його здійснення злегка надрізаємо спинку вздовж хребта і акуратно, пальцями відокремлюємо м'якоть від кісток рухаючись від спинки до черевця. Головне тут - робити все не кваплячись і тоді в підсумку ви отримаєте акуратні шматочки оселедця без єдиної кісточки.
Як обробляти солону оселедець для шуби?
Якщо справа доходить до підготовки оселедця в якості інгредієнта до салатів, коли ціле філе не потрібно, можна скористатися методом куди більш оригінальним і швидким. Для початку все, як і раніше: відрізаємо голову, видаляємо непотрібні нутрощі, а потрібні і їстівні зберігаємо, а далі поласкаем рибу, зрізаємо плавці (крім хвостового) і знімаємо шкіру.
До останнього необхідно поставитися з особливою серйозністю, інакше такий спосіб очищення не спрацює. Коли риб'яча тушка вже очищена від всього зайвого, крім кісток, її залишається взяти за хвостовий плавець обома руками і крутонути рибу на себе.
Тепер, коли плавець перекручений, починаємо розводити руки, розриваючи оселедець на 2 половини: спинну і черевну. Робимо це дуже повільно і обережно, щоб кістки не обламалися і не залишилися на черевці. Тепер у нас в руках залишаються дві половинки черевної частини і спинка з каркасом із кісток. З спиною частині хребет видаляється елементарно просто, рівно також, як ми робили і в минулий раз: злегка надрізаємо ножем уздовж хребта, а за допомогою пальців акуратно відокремлюємо м'якоть від кісток.
Як зберегти оброблену оселедець?
Почистити оселедець - це лише половина справи, а от зберегти філе на тривалий час - завдання теж не остання. Щоб риба не псувалася тривалий час, її необхідно консервувати. Як консервант може виступати масло, оцет або лимонна кислота, а в якості сховища - проста скляну банку з притертою кришкою. Ось один з варіантів простого маринаду.
Інгредієнти: оцет - 1/3 ст.; вода - 1 ст.; рослинне масло - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком; лавровий лист. Приготування Склянку води нагріваємо, додаємо оцет, олію, сіль і перець горошком. В гарячий маринад занурюємо листочки лавра і залишаємо до повного охолодження. Шматочки оселедця щільно укладаємо в банку, заливаємо розсолом, маринадом і залишаємо зберігатися в холодильнику.
Сподобалися наші поради, тоді рекомендуємо вивчити статті як коптити рибу і як швидко розморозити м'ясо .