Обязикамося відразу, що мова йде тільки про свинячий грудинці. Свиняча грудинка - частина туші, розташована по боках черевного відділу позаду лопатки. Являє собою чергуються шари сала з тонкими прошарками м'яса. Звичайно грудинку коптять, маринують або солять.
Розповімо, як смачно і швидко засолити свинячу грудинку в домашніх умовах. Солити можна «на суху» і в розсолі. На ринку вибираємо красиву грудинку. М'ясо для засолювання обов'язково має пройти ветеринарний контроль (про що свідчить печатка з пункту забою або спеціальний сертифікат).
Можна, звичайно, засолити грудинку просто сіллю, вийде їстівне і, напевно, навіть смачно, але не дуже цікаво, тому краще все ж солити зі спеціями.
Як засолити грудинку в сухому пряному засолі?
Інгредієнти: грудинка свиняча; перець чорний мелений; перець червоний мелений гострий (можна навпіл з паприкою); часник; сіль кухонна велика. Приготування Солити найзручніше в пергаментному папері, але можна і в прямокутному контейнері.
Змішаємо в рівних частках мелений чорний перець, мелений червоний перець і сіль (можна додати зовсім трохи меленої гвоздики). Очищений часник нарізаємо впоперек зубчики тонкими шматочками.
На шматку грудинки робимо надрізи глибиною до шкіри так, щоб виходили прямокутні шматки розміром приблизно 5х6-8 см, в надрізи поміщаємо шматочки часнику і рясно засипаємо суміш солі з перцем. Не бійтеся насипати солі більше, ніж це необхідно, сало візьме стільки, скільки треба.
Пересипанний сіллю зі спеціями шматок грудинки загортаємо в папір або поміщаємо в контейнер (краще, якщо це емальований лоток, керамічна або скляна ємність, але можна засолити і в пластиковій посуді).
Поміщаємо згорток або контейнер в холодильник на полицю на 24 години. Потім ще на 24 години - в морозильне відділення. Нарізаємо грудинку тонкими скибочками. Можна просто подати цей чудовий делікатес на тарілці або зробити бутерброди з чорним хлібом і кільцями цибулі (під склянку домашнього червоного вина або чарку горілки, або міцною гіркої настоянким-мяк би не проковтнути мова!).
Як засолити грудинку в розсолі?
Інгредієнти: грудинка свиняча; вода; сіль поварена; перець горошком (запашний і чорний); насіння коріандру, гірчиці, кропу і кмину; лавровий лист; гвоздика; перець червоний гострий; часник. Приготування Грудинку наріжемо прямокутними шматками розміром приблизно 5х6-8 див.
Розсолу нам потрібно рівно стільки, щоб у тісному ємності залити шматки грудинки з покриттям на 1 палець вище.
Приблизний розрахунок на літр: 3-5 листочків лаврушки, 8-12 горошин перцю, 3-5 бутончиків гвоздики, 1-2 червоних перчика, 3-5 зубчиків часнику, решта - на розсуд (насіння коріандру кропу і кмину). Солі потрібно стільки, щоб спливало сире яйце або картоплина.
Розчиняємо сіль в потрібному обсязі води, сухі спеції, часник і гострий перчик закладемо в ємність разом з шматками грудинки. Воду з сіллю
закип'ятимо, прокип'ятимо протягом 3-5-ти хвилин і остудимо до температури 60-40 градусів С. Заллємо розсолом повністю шматки грудинки зі спеціями і закриємо ємність (в даному випадку не використовуємо пластикову тару) кришкою, остудимо, а потім помістимо ємність в прохолодне місце на 36-48 годин.
Якщо додати до складу розсолу міцне світле вино (мадеру, херес) і мелених спецій (червоний і чорний перець, коріандр, ягоди барбарису), вийде ще смачніше.