Думаєте над тим, як приготувати новорічні страви або не знаєте, що саме зробити? Звичайно, традиційні новорічні страви, такі як салати «Олів'є», «Оселедець під шубою» і гарячі страви за улюбленими рецептами знайдуть місце на вашому столі. Але якщо є бажання приготувати щось новеньке, то тут ви знайдете кілька кулінарних рецептів новорічних других страв і салатів. І не забудьте про оформлення, а якщо ви ще й придумаєте цікаві новорічні назви страв, то святковий настрій вам забезпечено.
Почнемо, мабуть, з рецептів гарячих новорічних страв.
Курячі ніжки в мішечку Інгредієнти на 6 порцій: листкове тісто - 500 г; курячі ніжки - 6 шт.; гриби (заморожені або свіжі) - 300 г; картопля - 700 г; цибуля - 150 г; молоко - 50 мл; вершкове масло - 30 г; рослинна олія, сіль, перець. Приготування Дрібно ріжемо цибулю і гриби. Обсмажуємо на рослинному маслі цибулю, додаємо гриби і смажимо хвилин 15 поки вся рідина не випарується. Гомілки солимо, перчимо і смажимо на олії. Далі остуджуємо. З картоплі робимо пюре з молоком і вершковим маслом. Потім в нього додаємо готові гриби. Поки остуджується пюре і курка, розкачуємо тісто, товщиною в 3 см і вирізаємо з нього квадрати. Обрізки тіста кладемо в середину кожного квадратика, щоб дно не порвалося. Зверху кладемо 2-3 ст. ложки начинки і ставимо на неї ніжку. Краї мішечка збираємо і зав'язуємо ниткою. На змащений (або застелений папером для випічки) деко викладаємо мішечки і ставимо в духовку з температурою 180оС. Випікаємо 15-20 хвилин, поки тісто не зарум'яниться. З готових кульочки нитки видаляємо.
М'ясо з мандаринами Інгредієнти на 5-6 порцій: свинина (вирізка) або куряче філе - 700 г; мандарини - 500 г; розмарин сушений - 3 ч. л.; гвоздика - 3 бутончики; рослинна олія, сіль, перець. Приготування Ріжемо невеликими шматочками м'ясо, а мандарини нарізаємо кружальцями. М'ясо обсмажуємо на олії 10-15 хвилин під кришкою. Потім додаємо мандарини і смажимо під кришкою ще хвилин 10-15. Далі солимо, перчимо, кладемо гвоздику і розмарин і дожариваємо м'ясо під кришкою 10 хвилин. Як гарнір можна приготувати рис або картопляне пюре.
Ну ось, з смачними гарячими стравами до новорічного столу визначилися, можна і про салатах і десерті подумати.
Салат «Ніжний» Інгредієнти: картопля - 2-3 шт.; крабові палички - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; оцет 9% - 2 ч. ложки; яблуко кисле - 1 шт.; вода - 50-70 мл; яйця - 3-4 шт.; майонез; чорний мелений перець. Приготування Натираємо варені картоплю і яйця (білки з жовтками натираємо в готельні миски) на великій тертці. Яблуко очищаємо від шкірки і також трьом на крупній тертці. Крабові палички нарізаємо соломкою або кубиками. Дрібно порізану цибулю маринуємо 20 хвилин у суміші води, оцту і чорного меленого перцю. Вийнявши цибулю з маринаду, віджимаємо його і починаємо викладати салат шарами у такому порядку: картопля (злегка солимо), майонез, цибуля, яблуко, майонез, крабові палички, майонез, білки, майонез. Потім салат посипаємо жовтками і прикрашаємо зеленню.
Ананас з креветками Інгредієнти: ананас - 1 шт.; креветки очищені - 250-300 г; сік апельсина - 2 ст. ложки; сік лимона 2 ст. ложки; рослинна олія - 4 ст. ложки; мед - 1/2 ч. ложки або цукор за смаком; петрушка, мелений чорний перець. Приготування Розрізаємо ананас на половинки і акуратно вирізаємо м'якоть, залишаючи стінки в 8-10 мм. М'якоть звільняємо від кочережки і нарізаємо невеликими шматочками. Креветки підсмажуємо на олії 1-2 хвилини. У мисці змішуємо сік лимона і апельсина, мед або цукор, сіль, перець і рослинне масло. Кладемо в миску ананас, креветки і заправляємо сумішшю. Викладаємо салат в половинки ананаса, прикрашаємо зеленню і подаємо на стіл.
Хрусткі конвертики Інгредієнти на 2 порції: лаваш - 2 аркуша; яблука, груші -2 шт., або густе варення; цукор - 1-2 ч. ложки; рослинна олія; цукрова пудра. Фрукти очищаємо і ріжемо скибочками. Викладаємо їх на середину лаваша і посипаємо цукром (якщо використовуєте варення, цукор не потрібен). Складаємо лаваш в конвертик і обсмажуємо на рослинному маслі до рум'яної скоринки.
Визначившись з рецептами новорічних страв, не забувайте про їх оформлення. Щасливого і смачного вам Нового року!