Які страви готують на Великдень? Фарбовані яйця, сирну паску, паски - це зрозуміло, але не може ж меню великоднього столу складатися тільки з цих страв. Звичайно, ні, є ще безліч традиційних страв, які можна включити в меню на Великдень.
Яйця у футлярі У будь-меню на Великдень обов'язково включені варені яйця, але з цим продуктом можна приготувати ще багато інших цікавих страв для великоднього столу, наприклад яйця у футлярі.
Інгредієнти: яйце - 5 шт.; м'ясо - 250 г; білий хліб - 1 шматок (м'якуш); цибулина - 1 шт.; панірувальні сухарі - 100 г; гірчиця - 2 ч. ложки; перець, сіль, зелень - за смаком. Приготування Пропускаємо через м'ясорубку м'ясо, розмочений хліб і цибулю. Фарш солимо, перчимо, додаємо зелень і гірчицю. Три яйця варимо круто, два сирих збиваємо. Варене яйце загортаємо у фарш, потім спочатку в збиті яйця, а потім в панірувальні сухарі. Обсмажуємо у фритюрі.
Великодній коса Напередодні свята кулінарні сайти кишать рецептами таких великодніх страв як сирна пасха і курка, запечена під різними соусами. З випічкою все ще гірше - суцільні паски, а от про великодню косу всі чомусь забувають.
Інгредієнти: сухі дріжджі - 1 пакетик (11 г); цукор - 2 ст. ложки; яйце - 1 шт.; борошно - 500 г; молоко - 1 стакан; рослинна олія - 6 ст. ложок; сіль, мак. Приготування Заливаємо дріжджі невеликою кількістю теплого молока і ставимо в тепле місце, щоб «розпустилися». У мисці змішуємо яйце, молоко і масло. Додаємо цукор, сіль і дріжджі. Все перемішуємо і поступово додаємо борошно. Вимішуємо тісто, щоб воно не приклала до рук, скачуємо його в кулю і даємо підійти в теплі. Після з тіста плетемо косу, посипаємо її маком і випікаємо в духовці. Якщо хочемо щоб косичка блищала, то перед тим як поставити її в духовку, тісто потрібно змастити збитим жовтком.
Запечена риба в сирно-сметанному соусі Ми всі звикли до великої кількості випічки на Великдень, але це не означає, що іншим стравам вхід на великодній стіл заборонено. Спробуйте порадувати себе і близьких ось такий запеченої рибкою.
Інгредієнти: рибне філе - 250 р.; борошно - 20 г; рослинне масло - 30-50 г; гриби свіжі - 100 г; картопля - 350 г; сметана - 250 г; сир - 20 г; вершкове масло - 20 г; перець, сіль, зелень - за смаком. Приготування Рибу перчимо і солимо. Далі обсмажуємо, обваляти в борошні. Окремо обсмажуємо картоплю і гриби. Після рибу викладаємо на змащене олією деко, туди ж відправляємо картоплю з грибами. Все заливаємо сметаною, зверху посипаємо натертим на терці сиром. Збризкуємо нашу композицію вершковим маслом (розтопленим) і запікаємо до золотисто-коричневої скоринки. Перед тим як подати на стіл, посипаємо зеленню.
Салат «Великодній» Ну і який же святковий стіл без салату, особливо, якщо він великодній.
Інгредієнти: курка відварна - 100 г; яйце варене - 2 шт.; свіжий огірок - 1 шт.; чорнослив - 100 г; волоські горіхи, майонез, рубаний кріп і петрушка. Приготування Чорнослив обдаємо окропом, очистити від кісточок і ріжемо соломкою. Курку і огірок ріжемо соломкою, яйця і волоські горіхи подрібнюємо. Викладаємо салат шарами у такому порядку: курка, яйця, огірок, чорнослив. Поливаємо майонезом, посипаємо горіхами і подрібненою зеленню.
Яблучний квас Велика кількість випічки породжує необхідність чим-небудь запити всю цю смакоту, звичайно, можна і чаєм, а можна і приготувати квас яблучний.
Інгредієнти: яблука - 700 г; цукор - 300 г; вода - 3 л; дріжджі - 30 р. Приготування Варимо яблука, додаємо цукор. Остуджуємо сироп до кімнатної температури, проціджують. Розводимо дріжджі в теплій воді і додаємо їх до яблучного відвару. Залишаємо на 12-15 годин для бродіння. Розливаємо готовий квас по пляшках і зберігати на холоді.