Великодній суєта не може пройти без приготування паски з сиру. Рецептів у сирною паски, як і у багатьох популярних страв, безліч, але всі їх об'єднує той факт, що для будь сирної паски потрібна форма. Традиційно вона робиться з дерева, у вигляді усіченої піраміди, що символізує Гріб Господній, з обов'язковими зображеннями списи, квітів (паростків), хреста і тростини з боків, і літерами «ХВ» - зверху. На сьогоднішній день подібну розбірну форму виготовляють і з пластику, але, на жаль, придбати її досить непросто. А як же тоді приготувати сирну великдень, якщо такої форми будинку не знайшлося? Для цих цілей можна пристосувати квадратне відерце з пластику, зробивши в ньому багато дірочок для стікання сироватки. Форму в обох випадках потрібно буде вистилати злегка вологою марлею.
Рецепт простий сирної паски
Інгредієнти: сир (свіжий) - 15 кг; вершкове масло - 100 г; цукор (краще цукрова пудра) - 1/2 склянки; сметана - 1/2 склянки; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Свіжий сир двічі протираємо через сито. Масло розтираємо з цукром і сіллю, поки цукор не розчиниться. Потім додаємо сметану і розмішуємо до тих пір, поки суміш не стане повітряної і однорідною. Заправляємо протертий сир цією сумішшю, викладаємо сир у форму і ставимо під гніт на добу в холодне місце. Після гніт знімемо, великдень викладаємо на блюдо і прикрашаємо.
Рецепт вареної сирної паски
Інгредієнти: сир (свіжий) - 2 кг; вершкове масло - 400 г; цукор (краще цукрова пудра) - 700 г; сметана - 800 г; яйце - 10 шт.; очищений мигдаль - 100 г; ізюм - 100 г; ванілін - за смаком. Приготування Протираємо двічі через сито сир з маслом, додаємо сметану і яйця. Все добре перемішуємо. Ставимо каструльку на плиту, безперервно помішуючи, доводимо масу до кипіння. Як тільки це відбудеться, знімаємо каструлю з вогню і відразу ж охолоджуємо, ставлячи посудину в холодну воду, не забуваючи помішувати. Коли маса охолоне, додаємо в неї ванілін, горіхи, цукор і родзинки. Суміш знову перемішуємо і викладаємо у форму, добре утрамбовуючи. Залишаємо в холоді під гнітом на добу.
Рецепт сирного паски
Любителі сиру не відмовляться побалувати себе і близьких не тільки найніжнішої сирною паскою, але і сирним паскою, приготованим в хлібопічці або духовці. Щоб зробити паску в хлібопічці багато зусиль не потрібно - головне вибрати правильну програму, а от для приготування паски в духовці зусиль доведеться докласти більше, тому будемо розбирати саме цей спосіб.
Інгредієнти: сир - 250 г; вершкове масло - 50 г; цукор - 2/3 склянки + 1ч. ложка; молоко - 1/4 склянки; цукрова пудра - 1 /3 склянки; борошно - 2 склянки + 1 ст. ложка; яйце - 3 шт.; дріжджі сухі - 5-6 г; родзинки - 2/3 склянки; лимонний сік - 1 ч. ложка; ванілін - за смаком. Приготування 
Молоко злегка зігріваємо, додаємо столову ложку борошна, чайну ложку цукру і дріжджі. Все перемішуємо і ставимо опару в тепле місце підходити. Відокремлюємо в одного яйця жовток від білка. Білок прибираємо в холодильник, жовток з рештою яйця збиваємо з цукром. Вливаємо цю суміш в розтертий сир, додаємо розтоплене вершкове масло, опару, ванілін і сіль. Все добре перемішуємо, додаємо борошно, перемішуємо ще раз, всипаємо митий і висушений ізюм і знову все ретельно перемішуємо. У підготовлені форми (на дні гурток промасленого паперу, боки змащені маслом) викладаємо тісто, не більше половини висоти форми. Залишаємо підходити, поки тісто не підніметься вдвічі. Далі форми ставимо в розігріту духовку до 200оС, поки верх пасок не зарум'яниться. Після цього духовку відкриваємо і прикриваємо верхівки пасок мокрими гуртками з паперу. Випікаємо до повної готовності, хвилин 40-50. Поки паски в духовці, готуємо глазур - збиваємо білок з цукровою пудрою і лимонним соком. Поливаємо готові паски глазур'ю.