Великдень - це перше свято живота після Великого посту, тому і стіл на Великдень повинен бути відповідним - ситним і різноманітним. Само-собою невід'ємними складовими святкового меню повинні бути традиційні паски, заливні яйця і паски, але обмежуватися стандартним набором страв занадто нудно для справжнього кулінара, тому ми з вами повинні розібратися з тим, що їдять на Великдень і як це приготувати.
Салати на Великдень
Логічніше почати складання меню з холодних закусок, а саме з салатів. Пропонуємо вашій увазі самий апетитний і ошатний салат до святкового столу - салат «Гніздо глухаря».
Інгредієнти: куряча грудка - 250 г; яйця - 3 шт.; картопля - 250 г; цибуля - 50 р; огірки свіжі - 2 шт.; майонез, рослинна олія - за смаком; зелень - для прикраси; перепелині яйця - 3 шт. Приготування
Курячу грудку знімаємо з кістки і відокремлюємо від шкіри, промиваємо, видаляємо зайвий жир і плівки, а потім відварюємо в підсоленій воді.
Поки курка вариться, займемося підготовкою інших інгредієнтів: готуємо яйця круто і подрібнюємо, цибулю нарізаємо кубиками і заливаємо окропом на 10-15 хвилин, щоб зробити його м'якшим, і позбавитися від гіркоти. Картоплю миємо й чистимо, а потім натираємо тонкою соломкою, яку слід обсмажити у великій кількості рослинного масла до золотистого кольору.
Як тільки курка буде готова - розбираємо її на волокна з допомогою виделки і ножа, а далі змішуємо всі інгредієнти (крім картоплі) у великій мисці і заправляємо майонезом. Для того, щоб салат став справжнім гніздом глухаря, по периметру викладаємо картопляну сломку, серединку салату засипаємо рубаною зеленню і викладаємо на неї кілька перепелиних яєць.
Меню на Великдень: основні страви
Прийнято вважати, що приготування основних страв забирає найбільше сил і часу, проте ми можемо розвіяти цей міф, запропонувавши вам приготувати простий і зручний «Жюльєн з куркою» в горщиках.
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; печериці - 200 г; цибуля ріпчаста - 150 г; твердий сир - 200 г; вершки - 300 мл; борошно - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе відварюємо до готовності в підсоленій воді. Цибулю і гриби дрібно кришимо і пасеруємо на рослинній олії до тих пір, поки гриби не віддадуть всю рідину. Коли куряче філе буде готове його також необхідно подрібнити і додати до пассировке.
На окремій сковороді злегка підрум'янюємо борошно, додаємо вершки і вимішуємо майбутній соус до однорідності. Даємо йому загуснути 5-7 хвилин, не забувши приправити сіллю і перцем.
Курку та гриби викладаємо в глиняні горщики, заливаємо вершковим соусом і посипаємо тертим твердим сиром. Готуємо «Жульєн» при 180 градусах до зарум'янювання сирної скоринки (кришку горщика при цьому не закриваємо!).
Пироги на Великдень
Вироби з тіста і пироги до Великодня завжди цінувалися більше іншого, і так як підготовка до Великодня завжди займає чимало часу, ми постараємося полегшити ваші труди, запропонувавши рецепт ситного і смачного пирога з вишнями в якості десерту.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 300 г; яйця - 2 шт.; масло вершкове - 100 г; розпушувач - 1 ч. ложка. Для начинки:
вишня - 200 р. Для крему:
сметана - 200 г; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; цукор - 100 р. Приготування Борошно розтираємо з розм'якшеним вершковим маслом, додаємо збиті яйця, розпушувач і замішуємо тісто для основи. Форму для випікання змащуємо маслом, руками рівномірно розподіляємо тісто по поверхні. Наповнюємо основу вишнями без кісточок. В окремій мисці збиваємо крем зі сметани, цукру та ванільного екстракту, заливаємо їм ягідну начинку і ставимо пиріг запікати при 180 градусах 30-40 хвилин. Ось такі смачні і швидкі страви можна приготувати до Великодня. Приємного апетиту!