Традиційний обрядовий хліб - паску - неодмінний атрибут великоднього столу.
Зважаючи своєї особливої рецептури тісто для цього ласощі «веде себе» не як проста здоба і в поводженні з ним потрібно дотримуватися деякі хитрощі, тому давайте разом розбиратися з тим, як приготувати паску.
Простий рецепт паски
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; яйця - 5 шт.; молоко - 1/2 ст.; масло рослинне - 50 мл; дріжджі - 30 г; масло вершкове - 200 г; цукор - 1/2 ст. Для глазурі:
цукрова пудра - 1 ст.; яйце - 1 шт.; молоко - 2 ст. ложки. Приготування У теплому молоці розвести дріжджі (краще всього «живі»), додаємо столову ложку цукру і 3-4 столових ложки борошна. Ставимо опару в теплому місці на 30 хвилин для бродіння.
Тим часом яєчні жовтки розтираємо з цукром, а білки збиваємо в піну. Першими в опару йдуть жовтки, за ними - суміш топленого вершкового і рослинного масла, і наостанок - білкова піна. Обережно вимішуємо тісто і підсипаємо борошно. Даємо тісту піднятися вдруге, а потім викладаємо у форми на третину загального обсягу. Коли тісто знову підніметься - ставимо паски в духовку і випікаємо при 180 градусах 30-35 хвилин. Готовність перевіряємо дерев'яною паличкою. Готові паски повинні повністю охолонути і тільки потім їх можна буде покрити глазур'ю із збитих з цукровою пудрою і молоком білків.
Як прикрасити такий паска вирішуйте самі: можна покрити його класичної кольоровий обвалуванням, фігурками з помадки або написами з крему.
Паска з родзинками на заквасці
Паска з старорусскому рецептом піднімається на кисломолочної заквасці, яка в ті часи з лишком заміняла сучасні дріжджі, так що якщо ви з якоїсь причини не вживаєте дріжджову продукцію - цей рецепт смачного і простого паски для вас.
Інгредієнти: борошно - 400 г; закваска кисломолочна - 500 г; яйця - 4 шт.; масло рослинне - 3 ст. ложки; цукор - 1 ст.; родзинки - 50 г; ванільний екстракт - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка; цукрова пудра - для прикраси. Приготування Перед тим, як спекти паску, необхідно активувати нашу закваску. Для цього підсипаємо до неї пару столових ложок борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце. Як тільки закваска збільшиться в об'ємі і запузирится - беремо 500 мл для замісу тіста.
Білки традиційно збиваємо в піну, а дочиста жовтки розтираємо з цукром. Додаємо до опарі рослинне масло, яйця, ванільний екстракт і борошно, замішуємо некруте тісто і даємо йому підійти в теплому місці до тих пір, поки воно не збільшиться в об'ємі в 2 рази. На наступному етапі готування можна додавати родзинки, розкладати тісто по змазаним маслом форм і залишати його знову підходити.
Випікання бездріжджового паски здійснюється поетапно: на 1 етапі випікаємо при температурі 100 градусів 15 хвилин, а після збільшуємо температуру до 180 і продовжуємо готування ще 30 хвилин.
Щоб паска не опал його необхідно тримати в теплому місці до повного охолодження (наприклад, під ковдрою або в остигає духовці), а після, прикраса бездрожжевих пасок проводиться нехитрим способом - за допомогою цукрової пудри.
Рецепт смачного заварного паски
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; молоко - 3 ст.; дріжджі - 50 г; яйця - 10 шт.; вершкове масло - 700 г; цукор - 2 ст.; темний ром - 50 мл; цукати - за смаком. Приготування Борошно заварюємо гарячим молоком, а потім охолоджуємо до кімнатної температури. Розведені в невеликій кількості теплого молока дріжджі додаємо до борошна. Ставимо опару підходити, а тим часом збиваємо білки в піну, а жовтки розтираємо з цукром. До збільшилася в 2 рази опару додаємо яйця, перемішуємо, даємо підійти повторно, і вводимо топлене масло, ром і цукати. Розкладаємо паски за формами, знову чекаємо поки тісто підійде і випікаємо при 180 градусах 30 хвилин. Остигле ласощі відмінно прикрасить глазур для паски з першого рецепта.