Гарна закуска на святковому столі - справа першої ваги, коли черга доходить до святкової трапези. Салат, про який ми поговоримо в цій статті, поєднує в собі два головних критерії красивого страви - красу і смак, а до того ж і оригінальність, завдяки «родзинку» страви у вигляді ківі.
Приготувати малахітовий браслет зможе навіть початківець кулінар, а ми поділимося рецептами нижче.
Класичний «Малахітовий браслет»
Традиційна версія салату включає в свій список цілком звичний набір продуктів: яйця, курка, морква, майонез, але що тут забув заморський ківі? Давайте розбиратися разом.
Інгредієнти: курка (філе, або стегно) - 150 г; яйця - 2 шт.; ківі - 2 шт.; морква - 1 шт.; яблуко - 1 шт.; майонез - за смаком; лимонний сік - за смаком; сіль, перець. Приготування Почнемо з попередньої підготовки інгредієнтів: курку, яйця і моркву відварюємо, а потім охолоджуємо. М'ясо нарізаємо кубиками, моркву натираємо на тертці, аналогічним чином робимо і з яблуком, не забувши скропити його лимонним соком.
Тепер черга доходить до цвяха програми - ківі. Солодкий плід очищаємо від шкірки, розрізаємо вздовж навпіл, а потім тонкими скибочками упоперек подрібнюємо близько половини плоду для прикраси. Залишився ківі ріжемо кубиками.
Відварені круто яйця ділимо на жовтки і білки, і натираємо кожну частину окремо.
Всі підготовлені інгредієнти викладаємо на плоске блюдо, попередньо розмістивши в центрі нього склянку. Шари укладаємо в наступній послідовності: курка, ківі, яєчні білки, моркву і яблуко. Кожен шар промазуємо майонезом, а верхівку салату присипаємо тертим жовтком і прикрашаємо півкільцями ківі.
«Малахітовий браслет» з виноградом
Малахитовую забарвлення страві можна надати не тільки з допомогою ківі, але і за допомогою більш звичних у холодних закусках ягід винограду.
Інгредієнти: куряче філе - 1 шт.; яйця - 2 шт.; зелений виноград - 1 гроно; сир - 100 г; волоський горіх - 1 жменя; суміш сметани і майонезу - за смаком. Приготування Куряче філе нарізаємо соломкою і обсмажуємо на сковороді, приправивши сіллю і перцем. Яйця відварюємо круто. Виноград подрібнюємо за допомогою ножа, або блендера. Твердий сир натираємо на крупній тертці.
Викладаємо салат шарами, приправляючи кожен з них сметанно-майонезним соусом. Викладаємо салат в наступному порядку: курка, сир, натерті на крупній тертці яйця, шматочки горіха. Фінальний малахітовий шар викладаємо ягодами винограду, які попередньо слід розрізати і очистити від кісточок.
«Малахітовий браслет» з ківі і родзинками
Якщо в «Малахітовий браслет» крім ківі додати справжню родзинку?
Інгредієнти: ківі - 2 шт.; родзинки - 1 жменя; яйця - 2 шт.; твердий сир - 150 г; морква - 1 шт.; часник - 1 зубчик; волоські горіхи - 1 жменя; майонез - за смаком. Приготування Родзинки запарюємо в окропі хвилин на 5 після чого воду зливаємо, а розпарені ягідки підсушуємо кухонним рушником. Яйця
відварюємо круто і нарізаємо кубиками, моркву варимо до м'якості, а після натираємо, твердий сир тремо на крупній тертці. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти в салатник, додаємо подрібнені волоські горіхи і заправляємо салат соусом з домашнього майонезу і часнику. Укладаємо готовий салат на пласке блюдо кільцем навколо невеликої банки або склянки. Готову страву прикрашаємо кружечками ківі.
Такий вегетаріанський салат відмінно прикрасить святковий стіл, а будь м'ясоїд зможе доповнити цю варіацію «Малахітового браслета» відварний, або копченою куркою , або шинкою.