Паштет можна робити не тільки з курячої печінки, але і з самого м'яса, або його суміші з субпродуктом. Смачну закуску з курячого філе в першу чергу варто приготувати тим, хто навідріз відмовлявся від класичного варіанту печінкового паштету .
Паштет з курячого філе з фісташками
Паштет з курячого філе з фісташками різноманітить асортимент закусок на святковому столі неодмінно припаде до смаку всім спробувала.
Інгредієнти: куряче філе - 15 кг; хлібна паніровка - 2/3 ст.; вершки - 1/2 ст.; яєчний білок - 1 шт.; зелена цибуля - 4 пера; часник - 1 зубчик; фісташки - 1/2 ст.; тархун (свіжий) - 3 ст. ложки; мускатний горіх - щіпка; сіль - 3/4 ч. ложки; перець - 1 1/2 ч. ложки. Приготування М'ясо очистити від жиру і плівок і готуємо до перемелювання в м'ясорубці, розрізавши грудки на невеликі кубики. М'ясо треба перекрутити кілька разів підряд, а краще перемолоти в блендері до однорідності.
У миску насипаємо хлібну паніровку, або просто кришимо м'якуш і заливаємо його вершками. До молочно-хлібної маси додаємо фарш, яйце, нарізану цибулю, часник, подрібнені фісташки, тархун, мускатний горіх, сіль і перець. Якщо ви хочете додати копченості в паштет, то змішайте його з шинкою.
На столі розміщуємо лист фольги і змащуємо її тонким шаром рослинного масла. Поверх фольги кладемо паштет, скачуємо його в ковбаску і обертаємо.
Випікаємо паштет з курячого філе 1 годину при 160 градусах. Подаємо з листям салату і тостами.
Простий паштет з грудок
Інгредієнти: вершкове масло - 5 ст. ложок; ріпчаста цибуля - 1 шт.; коньяк - 1/4 ст.; куряче філе - 500 г; яйця - 2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Дві столові ложки вершкового масла розтоплюємо в сотейнику. Обсмажуємо на олії подрібнену цибулю і шматочки курячого філе. Як тільки м'ясо буде готове, дістаємо його з сотейника, а в саму порожню посуд додаємо коньяк і масло, що залишилося. За допомогою блендера збиваємо курку з цибулею до однорідності, не забуваючи додати відварені круто яйця і топлене масло з коньяком. Солимо і перчимо страву за смаком, подаємо з крекерами.
Сільський паштет з грудками і печінкою
Інгредієнти: вершкове масло - 1 ч. ложка; подрібнену цибулю - 1/2 ст.; часник - 2 зубчики; куряча печінка - 130 г; червоне столове вино - 2 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; чорний перець - 1/2 ч. ложки; чебрець - 1/4 ч. ложки; мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; кориця - щіпка; вершки - 1 ст. ложка; куряче філе - 500 г; вершковий сир - 250 р. Приготування Масло розтоплюємо і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю і часник близько 4-5 хвилин. Потім додаємо очищену від плівок курячу печінку і смажимо все ще 2 хвилини, або до тих пір, поки печінка перестане бути рожевою. Вливаємо в сотейник вино і тримаємо все на вогні до повного випаровування рідини.
Вміст сотейника остуджуємо і збиваємо за допомогою блендера, додаємо сіль, трави і спеції. Курячі грудки нарізаємо кубиками і також збиваємо з отриманим печінковим суфле, додавши вершки і вершковий сир. Готовий паштет утрамбовуємо у вогнетривку форму і запікаємо 1 годину при 160 градусах. Тепер паштету необхідно дати постояти в холодильнику 6-8 годин.
Якщо ви хочете урізноманітнити текстуру і смак готового блюда, то додайте в паштет подрібнені волоські горіхи, або сушену журавлину . Ті, хто не шанує курячу печінку, можуть виключити з рецепту взагалі, а місце відсутнього інгредієнта зайняти додатковою порцією сиру або м'яса.
Подають паштет зазвичай з тостами, крекерами, галетами, або чіпсами. Таку закуску можна використовувати в якості начинки для випічки або наповнення тарталеток.