В зимову пору пропонуємо вам готувати відповідні сезону страви: ситні, поживні і барвисті. У цій статті ми пропонуємо вам випробувати рецепт торта з справжнім зиязикам назвою «Метелиця». Рецепт «Метелиці» криє в собі два абсолютно різних страви, з одного боку це бісквітний торт з фруктами і ягодами, а з іншого - ситний закусочний торт з овочами.
Фруктова «Метелиця» на бісквіті
Інгредієнти: яєчні жовтки - 4 шт.; цукор - 2/3 ст.; борошно - 200 г; згущене молоко - 200 г; сметана - 4 ст. ложки; вершкове масло - 3 ст. ложки; мікс із заморожених ягід; мандарин - 2 шт.; горіхи - за смаком; лимонний сік - 1 ч. ложка; сода - 1/2 ч. ложки. Приготування Яєчні білки збиваємо з цукром і вершковим маслом дочиста. Не перестаючи збивати повітряну масляну масу, додаємо в миску просіяне борошно. Останньою в тісто йде сода, її необхідно погасити лимонним соком.
Готове тісто виливаємо у форму змащену вершковим маслом і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин при 180 градусах. Запечений корж охолодити і розрізаємо вздовж навпіл.
Робимо сметанний крем : 4 столові ложки жирної сметани збиваємо зі згущеним молоком за допомогою блендера. Будь-які горіхи за смаком обертаємо кухонним рушником і подрібнюємо за допомогою сковороди або качалки. Змішуємо горіхи з кремом зі сметани і згущеного молока.
Ягоди розморожуємо. Змащуємо бісквітний корж половиною сметано-горіхового крему і розподіляємо по всій його поверхні ягоди. Накриваємо торт другим коржем, виливаємо залишки крему і прикрашаємо «Метелицю» очищеними від шкірки мандаринами. «Метелиця» з білковим кремом повинна настоятися хоча б 2-3 години, в ідеалі - 1 ніч, після чого торт можна подавати до столу.
Закусочний торт «Метелиця»
Інгредієнти: копчене куряче філе - 500 г; морква - 1 шт.; картопля - 400 г; чорнослив - 150 г; волоські горіхи - 100 г; яйця - 5 шт.; печериці - 200 г; твердий сир - 250 г; майонез - за смаком; листи тонкого лаваша; сіль, перець - за смаком. Для прикраси:
свіжий огірок - 1 шт.; волоські горіхи - 50 г; петрушка. Приготування Яйця миємо й відварюємо круто, даємо охолонути і подрібнюємо за допомогою ножа, або натерти на крупній тертці. Моркву і картоплю миємо, чистимо і відварюємо в підсоленій воді до м'якості, даємо ость і також натираємо на тертці.
Якщо ви вирішили брати свіжі шампіньйони для цього рецепту, то їх необхідно очистити, нарізати і обсмажити до золотистого кольору. Консервовані печериці також годяться для «Метелиці», їх досить просто нарізати пластинами.
Чорнослив запарюємо на 5-7 хвилин у гарячій воді, а потім нарізаємо. Горіхи подрібнюємо за допомогою ножа. Сир натираємо на дрібній тертці, а куру розбираємо на волокна. Лаваш розриваємо на великі шматки.
Коли всі інгредієнти готові, можна приступати до складання. На блюдо ставимо сервірувальне кільце великого діаметру, або стінки рознімної форми для випічки і починаємо розкладати інгредієнти.
Першим шаром йде терта морква, потім майонез, лаваш, половина сиру і подрібнені яйця, картоплю, знову майонезний шар,
лаваш, половина горіхів і чорносливу, кура, майонез, лаваш, гриби, залишки горіхів, картоплі, майонез і вінчаємо блюдо шаром тертого сиру.
Для прикраси салату волоські горіхи подрібнюємо за допомогою блендера або кавомолки в борошно і посипаємо ними сирний шар. Огірок нарізаємо тонкою соломкою і вкладаємо її будь-яким візерунком. Останній штрих - гілочка петрушки і яскрава ягода калини, або брусниці. Тепер овочевого салату-торту «Метелиці» необхідно лише відпочити в холодильнику 2-4 години, а потім її можна буде подавати до столу.