Холодні закуски ідеальні для фуршетів. Їх можна приготувати заздалегідь і не переживати про додатковому підігріві, як це часто трапляється з гарячими стравами. Накрити фуршетний стіл самостійно цілком під силу будь-якій господині. Головне - ідея і відповідне оформлення, і самі звичні продукти будуть виглядати яскраво і святково на вашому застілля.
Легкі і швидкі закуски для фуршету - канапе на шпажках
Канапе - крихітні бутербродики, скріплені зубочистками. Найскладніше в них, це, мабуть, гарна нарізка. І тут в хід можна пустити все - формочки для випічки, дитячий конструктор або навіть пластиковий шприц - з його допомогою, якщо обрізати торець, можна отримати ідеально рівні кружечки хліба, сиру або ковбаси.
Канапе з моцарелою і черрі Інгредієнти: помідори черрі - 10 шт.; сир «Моцарелла» - 10 кульок; базилік - 20 листочків; оливки чорні (без кісточок) - 5 шт.; олія оливкова - 1 ст. ложки; трави прованські (сухі) - 05 ч. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Нанизуємо на шпажку половинку маслини, листочок базиліка, помідор черрі і знову базилік. Вставляємо шпажку в маленьку кульку моцарелли так, щоб маслинка щільно прилягала до сиру. Викладаємо канапе на блюдо. З оливкової олії, прованських трав, солі і перцю робимо заправку і злегка скроплюємо нашу закуску.
Ще один простий варіант канапе - з перепелиних яєць і половинки чері як шапочки робимо грибочки, закріплюючи всі зубочистками. А з точки майонезу перетворять їх у мухоморчики. З картопляного пюре можна легко сформувати їжачка, якого і встромляємо наші грибочки. До речі, замість зубочисток можна використовувати свіжі гілочки розмарину.
Канапе з крекером і паштетом Інгредієнти: солоні крекери - 20 шт.; паштет печінковий - 150 г; яйця - 3 шт.; огірки свіжі - 2 шт.; маслини - 10 шт.; кріп - 05 пучка. Приготування Крекери промазуємо тонким шаром паштету і склеюємо попарно. Варені яйця, тремо на тертці або розминаємо виделкою, і змішуємо з паштетом. Один огірок нарізаємо тонкими кружальцями, з другого зрізаємо шкірку, натираємо на середній тертці і також додаємо в паштет. Посипаємо рубаним кропом і вимішуємо в однорідну масу. Викладаємо її акуратними гірками на огіркові кружечки і «пришпиливаем» до подвійних крекерам зубочистками, увінчаними маслинами.
Міні-закуски для фуршету в тарталетках
Тарталетки - маленькі кошики з тіста, які можна заповнити всім, чим завгодно: різноманітними салатами, паштетами, ікрою, нарізками або фруктами, просто незамінні для фуршетів. Як правило, тарталетки роблять з прісного тіста, але зустрічаються і листкові. Вже готові тарталетки продаються в магазині. Але якщо у вас є трохи вільного часу, побалуйте своїх гостей сирними кошиками власного виготовлення.
Сирні тарталетки Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 1 ст.; сир твердий - 100 г; маргарин - 100 г; жовток яєчний - 1 шт. Для начинки:
виноград (без кісточок) - 1 пучок; салат рукола - 25 г; сир «Пармезан» - 100 г; майонез - 40 р. Приготування За допомогою блендера з'єднуємо в однорідну масу натертий на дрібній тертці сир, маргарин і жовток. Поступово вводимо борошно і замішуємо гладке, еластичне тісто. Загортаємо його в плівку і ховаємо на півгодини в холодильник. Потім розкачуємо тісто в тонкий пласт, чашкою або склянкою вирізаємо кола і вистилаємо ними формочки. Обрізаємо зайве. Денця тарталеток проколюємо в декількох місцях виделкою. Випікаються сирні тарталетки всього 15 хвилин при температурі 200 градусів.
Наповнюватимемо їх наступним чином. Спочатку крупно нарізані листя рукколи, потім крапля майонезу, кілька розрізаних навпіл виноградин, а зверху - тертий пармезан.
Тарталетки з авокадо Інгредієнти: тарталетки - 8 шт.; авокадо - 05 шт.; лайм - 05 шт.; сир «Рікотта» - 4 ст. ложки; ікра червона - 100 г; ікра чорна - 1 ч. ложка. Приготування Авокадо для цієї закуски повинен бути досить стиглим, щоб легко витягати м'якоть. Перетворюємо її в пюре, збризкуємо соком лайма і додаємо рікотту. Все збиваємо Блендером в однорідну повітряну масу і заповнюємо тарталетки. Прикрашаємо зверху червоною і чорною ікрою.
Цікаві закуски для фуршету виходять також з лаваша. Це всілякі рулетики і роли.