Паски - традиційна обрядова слов'янська випічка, неодмінний атрибут великоднього столу. Паска являє собою солодкий пряний хліб у формі високого циліндра з здобного дріжджового тіста часто з додаванням родзинок. У приготуванні тіста використовується молоко, велику кількість яєць і натурального вершкового масла, а також різні спеції (ваніль, кардамон, шафран, мускатний горіх, іноді і деякі інші).
У дохристиянські часи паски активно використовували на побутовому рівні в ритуальних діях, які продукують і охоронних обрядах, пов'язаних з циклами зміни пір року і важливими подіями, що повторюються з року в рік (наприклад, посівна).
В даний час печуть паски зазвичай до свята Пасхи, але і не тільки. Поверхню паски звичайно прикрашають різними способами, одним з яких є покриття глазур'ю.
Розповімо, як приготувати глазур для паски, зазвичай готують на основі цукру і/або яєчного білка, іноді з додаванням різних фруктових наповнювачів.
Рецепт цукрової глазурі для паски
Інгредієнти: цукрова (пудру або цукор) - 200 г; гаряча вода - 50-60 мл; лимонний сік - 1-2 ст. ложка. Приготування Змішуємо всі інгредієнти і ретельно перемішуємо вінчиком до розчинення максимально можливої частини цукрової пудри. Вода може бути гарячою або теплою. Змащуємо паску за допомогою силіконової кисті. Можна присипати зверху ще чим-небудь, наприклад, кокосовою стружкою або кунжутним насінням, меленими горіхами. Можна готувати глазур не з цукрової пудри, а на основі густого цукрового сиропу (тобто розчинити максимальна кількість цукру в гарячій воді, а потім додавати інші інгредієнти).
Можна додавати в глазур для паски різні солодкі фруктові або ягідні сиропи і/або свіжий фруктовий сік-фреш. Краще, якщо сиропи насичені і мають якийсь колір - паска вийде гарніше. Якщо використовуєте сік-фреш, краще готувати на теплій, але не гарячій воді, так збережеться максимум вітамінів.
Чим густіше глазур, тим швидше вона буде застигати, тому слід змащувати паски, поки вона ще гаряча.
Рецепт білкової глазурі для паски
Інгредієнти: яйце (білки) - 2 шт.; цукрова пудра - 250 г; лимонний або інший фруктовий сік - 1-2 ст. ложки. Приготування Білки збиваємо в легку піну. Потроху додаємо цукрову пудру і замішуємо. Все збиваємо разом. Додаємо сік і ще збиваємо. Густоту глазурі можна коригувати водою і цукровою пудрою. Не зашкодить і включення до складу глазурі 1-2 чайних ложок фруктового лікеру та/або темного рому або коньяку.
Зрозуміло, глазур можна використовувати не тільки для пасок, але і для покриття інших кондитерських виробів (кексів, тортів, роязиках баб з пісочного тіста та ін).