Рецепт паски без дріжджів - ще одне рішення в скарбничку ваших великодніх рецептів. Приготувати таке буде трохи складніше, але результат буде нічим не відрізнятиметься від звичного дріжджового рецепта. До того ж, відсутність дріжджів в рецепті не тільки вбереже ваш кишеню від зайвих витрат, але і допоможе нормалізувати метаболізм.
Рецепт паски без дріжджів і яєць
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; кефір - 300 мл; цукор - 200 г; розпушувач для тіста - 4 ч. ложки4 родзинки - жменя; вершкове масло - 100 г; цедра лимона, чи апельсина. Приготування Борошно просіваємо для того, щоб наші паски не осіли в процесі або після випічки. У сотейнику розтоплюємо масло і додаємо до нього цукор і цедру. Тримаємо суміш на вогні до тих пір, поки кристали цукру повністю розчиняться.
Окремо змішуємо теплий домашній кефір з розпушувачем для тесту і вливаємо отриману суміш до теплого масла з цукром. Додаємо до інгредієнтів родзинки і замішуємо тісто, поступово підсипаючи до молочно-масляної суміші борошно.
Форми для випікання злегка змащуємо рослинним маслом і заповнюємо тістом на 2/3 об'єму. Ставимо паски в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо близько півгодини або до тих пір, поки паличка, встромлена в центр паски не буде виходити абсолютно сухою.
Фруктовий паска без дріжджів і молока
Інгредієнти: вода - 180 мл; борошно - 250 г; цукор - 1/2 ст.; розпушувач для тіста - 2 ч. ложки; родзинки або цукати - жменя; сік ананаса - 2 ст. ложки; рослинне масло - 3 ст. ложки; банан - 1 шт. Приготування Стиглий банан очищаємо і пюрируем. Змішати отримане пюре з маслом, водою та соком ананаса. Готову суміш ставимо на плиту і засипаємо цукор. Як тільки кристали цукру розчиняться, рідину можна знімати з плити і залишити остигати.
Борошно просіваємо разом з розпушувачем, щоб наситити його киснем і прибрати можливі наявні грудочки. Змішуємо рідкі інгредієнти з борошном. готове тісто повинно бути липким і тягучим. Відразу ж після замішування тісто можна переливати у форми, заповнюючи їх на 2/3. Випікати блюдо коштує близько години, при цьому першу половину часу в духовці повинна бути температура 220 градусів, а потім її слід знизити до 200 градусів.
Готові паски можна прикрасити цукровою глазур'ю, попередньо остудивши, полити розтопленим шоколадом, або посипати цукровою пудрою.
Рецепт сирного паски без дріжджів і цукру
Білий цукор несе непоправної шкоди нашому здоров'ю, тому замінити фруктозою, коричневим цукром або простим медом варто якомога частіше. Прихильникам подібної техніки готування рекомендуємо випробувати рецепт паски, описаний нижче.
Інгредієнти: сир - 500 г; борошно - 500 г; яйця - 5 шт.; мед - 2-3 ст. ложки; цукати - 2 жмені; розпушувач для тіста - 1 1/2 пакетика; сік 1/2 лимона; вершкове масло - 250 г; сіль - щіпка. Приготування На плиту ставимо сотейник і розтоплюємо в ньому вершкове масло. Додаємо до маслу мед і щіпку солі. Варимо суміш на малому вогні, постійно помішуючи, поки мед не розчиниться. Тепер до масляної суміші можна додати лимонний сік і сир. Збиваємо суміш з допомогою блендера і, поступово підсипаючи попередньо просіяне з розпушувачем борошно, починаємо замішувати тісто. У готове тісто додаємо цукати, знову все ретельно перемішуємо і розподіляємо по змазаним олією формами.
Час приготування пасок буде залежати від їх розміру. На пасочки середнього розміру піде близько 50-60 хвилин при 180 градусах. Готові паски повинні охолонути під рушником, після чого їх можна буде прикрашати білкової глазур'ю, або простий цукровою пудрою.