Напередодні майбутніх свят початківці господині підшукують доступний і легкий для виконання рецепт паски. Разом з тим досвідчені кулінари розглядають нові, ще не випробувані оригінальні варіанти, піддаючись жадобі до експериментів.
Як спекти паску – рецепти?
Рецепти пасок на Великдень вражають різноманітністю і відрізняються не тільки складом використовуваних базових інгредієнтів. Смак подібної випічки у в чому визначається ароматизаторами і наповнювачами, серед яких традиційно сухофрукти та цукати.
Приступаючи до замісу здобного тіста готують опару, активуючи в теплій рідкій основі дріжджі з порцією цукру та борошна до появи пінної шапки. При основному замісі всі використовувані продукти: яйця, сметана, масло або маргарин повинні бути однакової кімнатної температури. Борошно просівають для збагачення киснем і поліпшення бродіння. Після подвійного підходу розкладають тісто по формах, заповнюючи їх приблизно на половину, дають піднятися на 2/3. Випікають паски в зволоженою, прогрітій до 180 градусів духовці. Періодично збризкують поверхню виробів водою, що дозволить уникнути розтріскування верху пасок. Глазур для пасхи – рецепт
Гоголь-моголь для пасхи – рецепт, який часто засмучує господинь текучою текстурою глазурі або навпаки надмірної густоти. Результат буде цілком залежати від правильності технології, дотримання пропорцій і якості використовуваних інгредієнтів: білки повинні бути свіжими, а цукрова пудра дрібної.
Інгредієнти: білок – 1 шт.; пудра цукрова – 250-400 г; лимонний сік – 2 ч. ложки. Приготування Білок збовтують до легкої піни. Додають половину пудру і лимонний сік. Всипають пудру, розтираючи глазур, до бажаної густоти. Наносять глазур на ще гарячі або теплі паски. Рецепт простий великодня
Виконати рецепт паски в духовці можна зі свіжими дріжджами, дещо змінивши склад інгредієнтів. Крім родзинок в тісто будуть додані для оригінальності смаку цукати і коньяк. Додаткова порція жовтків додасть насиченості кольором і додаткову ніжність і розсипчастість текстурі виробів.
Інгредієнти: молоко – 500 мл; яйця – 10 шт.; жовтки – 4 шт.; борошно – 2 кг; цукор – 05 кг; масло вершкове – 200 г; ванілін – 1 пакет; дріжджі свіжі – 80 г; родзинки – 350 г; цукати – 200-300 р; коньяк – 100 мл Приготування У склянці молока розчиняють дріжджі і 100 г цукру, залишають на 20 хвилин. Збивають яйця і жовтки з цукром, додають коньяк, масло, родзинки, цукати, коньяк, ванілін і опару з рештою молоком. Додають борошно, вимішують тісто, залишають для подвійного підйому. Розкладають основу за формами і завершують рецепт паски з родзинками в духовці випіканням виробів. Рецепт паски з родзинками
Перевірений часом рецепт здобних пасок на Великдень при бажанні можна трохи підкоригувати, додавши замість ваніліну інший ароматизатор або змінивши кількість додається в тісто цукру. Варіативної є і порція родзинок, який попередньо промивають, обсушують і обсипають борошном.
Інгредієнти: молоко – 650 мл; яйця – 6 шт.; борошно – 15 кг; цукор – 2 склянки; масло вершкове – 200 г; ванілін – 1 пакет; дріжджі сухі – 2 пакета; родзинки – 200 г; сіль – щіпка. Приготування У теплому молоці розчиняють дріжджі, 3 ложки цукру і 4 склянки борошна, залишають в теплі на 30 хвилин. Розтирають жовтки з цукром і ваніліном, білки збивають з сіллю. В опару додають жовтки, масло, а потім білкову піну. Вмішують борошно, залишають тісто в теплі на 1-2 години. Додають родзинки, дають основі знову піднятися. Завершують рецепт паски, розклавши тісто по формах і дочекавшись випікання виробів в духовці. Олександрійська великдень – рецепт
Тих, кому цікаві оригінальні рецепти випічки пасок до Великодня, зацікавить варіант приготування виробів на топленому молоці. Подібна рідка основа додасть додаткові смакові ноти випічці, а нестандартна поетапна технологія замісу здобного тіста приверне багатьох зайнятих господинь.
Інгредієнти: молоко топлене – 500 мл; яйця – 5 шт.; жовтки – 2 шт.; борошно – 25 кг; цукор – 05 кг; масло вершкове – 250 г; ванільний цукор – 3 пакету; дріжджі свіжі – 75 г; родзинки – 250 г; коньяк – 20 мл Приготування У теплому молоці розчиняють дріжджі. Додають збиті з цукром яйця, жовтки, скибочки олії, перемішують. Затягують ємність плівкою і залишають на 12 годин або на ніч. Додають інші інгредієнти, вимішують тісто, дають піднятися. Завершують виконувати рецепт смачної пасхи випіканням виробів у формах. Рецепт паски без дріжджів
Тісто для паски – рецепт , який можна виконати і без участі дріжджів. В якості рідкої бази тут максимально доречним буде кефір, а для розпушення основи використовується сода. Форми необхідно підготувати заздалегідь, так як подібне тісто не терпить расстойки і вимагає негайного випікання.
Інгредієнти: борошно – 350 г; кефір – 300 мл; масло вершкове – 100 г; цукор – 150 г; сода – 1 ч. ложка; ванільний цукор – 1 пакет; цедра лимона – 1 ст. ложка; родзинки – 100 р. Приготування У кефір додають соду, залишають на 10 хвилин. Додають розтоплене масло і інші компоненти зі списку, перемішують. Тісто розкладають за формами, відправляють в духовку. Рецепт італійської великодня
Автентичний рецепт випічки італійської великодня передбачає тривалий багатоетапний заміс тіста, займає дві доби. Не менш результативним швидкий експрес-метод, який не поступається підсумком оригіналу, але все також вимагає використання спеціальної «сильної» борошна, яка визначає смак виробів.
Інгредієнти: борошно сильна – 500 г; молоко – 150 мл; масло вершкове – 150 г; цукор – 300 г; яйця – 3 шт.; вино десертне – 50 мл; родзинки – 50 г; мигдальна борошно – 150 г; розпушувач – 05 пакета; мигдаль – 100 г; апельсинова есенція. Приготування Розтирають жовтки з цукром і м'яким маслом до побіління. Додають трохи молока, борошно і збиті білки, домагаючись густоти як жирна сметана. Додають есенцію, розмочений у вині родзинки, половину мигдалю, вмішують розпушувач. Випікають паску до сухої скіпки. Завершуючи рецепт італійської великодня , її покривають глазур'ю з мигдальної муки з білками, посипають мигдалем. Великдень в хлібопічці – рецепт
Рецепт найсмачнішої великодня в хлібопічці із захопленням прийнятий тими, у кого катастрофічно не вистачає часу для традиційної випічки. Після завершення останнього циклу обминки переважно зняти лопаті мішалки, піднявши зволоженими руками вимішаний борошняний ком. Так низ виробу вийде рівним.
Інгредієнти: борошно – 400 г; молоко – 170 мл; цукор – 7 ст. ложок; яйця – 3 шт.; сухі дріжджі – 25 ч. ложки; ізюм – 100 г; сіль – 05 ч. ложки; ванілін. Приготування У відро хлібопічки закладають сухі і рідкі складові відповідно до рекомендацій інструкції пристрою. Вибирають режим випічки «Основний», колір скоринки «Світлий». Завершуючи рецепт паски, виріб витягують через 20-30 хвилин після сигналу, прикрашають за смаком. Рецепт паски з сиру
Рецепт класичної сирної паски має десятки інтерпретацій, що відрізняються між собою перш за все складом інгредієнтів. Замість вершкового масла додають збиті до піків вершки, а в окремих випадках замінюють ними сметану. Різниться і використовується асорті смакових добавок: горіхів, сухофруктів, цукатів.
Інгредієнти: сир – 05 кг; цукор і сметана – 05 склянки; масло вершкове – 100 г; ванільний цукор – 1 пакет; цукати – 150 г; ізюм – 100 г; горіхи – 100 р. Приготування Запарюють на 10 хвилин окропом ізюм, горіхи подрібнюють. Сир перетирають через сито. Збивають сметану з цукром і ванільним цукром. Змішують сметану, сир, м'яке масло, додають горіхи, родзинки і цукати. Викладають масу у форму і притискають вантажем на 12 годин. Пасха сметани – рецепт
Наступний варіант для тих, хто підшуковує рецепти паски в домашніх умовах зі сметани. Для приготування виробу знадобиться спеціальна роз'ємна пасочница, яку часто використовують при створенні сирних виробів. Сметана підійде тільки жирністю не менше 25 %, в ідеалі домашня, сільська.
Інгредієнти: сметана – 2 кг; цукор – 1 склянка; цукор ванільний – 1 ст. ложка; ізюм, сухофрукти, горіхи – за смаком. Приготування Домашню сметану злегка підігрівають на водяній бані, помішуючи. Виливають сметанную основу складений в 3-4 шари марлевий відріз і підвішують над мискою на добу. Додають звичайний і ванільний цукор, горіхи і сухофрукти, перекладають масу в застелену марлею форму. Зверху розташовують вантаж. Сметанна великдень – рецепт, який можна завершити через годину: виріб витягують з форми, прикрасити і подають до столу. Великдень з шоколадом – рецепт
Рецепт шоколадної великодня виконується без випічки. Базовими компонентами тут будуть, крім шоколаду, сир і жирні вершки, якість яких не повинно викликати сумнівів. Виріб може бути при бажанні приготовано без усіляких добавок, але найчастіше складу доповнюють горіхами, всілякими сухофруктами і цукатами.
Інгредієнти: сир – 05 кг; вершки – 500 мл; масло вершкове і темний шоколад – 100 г; цукор – 150 г; масло вершкове – 250 г; ванільний цукор – 1 пакет; чорнослив – 100 г; ізюм – 100 г; горіхи – 100 р. Приготування Сир протирають через сито. Додають масло, горіхи, сухофрукти, розтоплений зі 100 мл вершків шоколад. Вмішують збиті зі звичайним і ванільним цукром вершки, перекладають основу у форму, притискають вантажем, на 12 годин залишають на холоді.