Маш, рецепти приготування якого вражають різноманітністю, має високу поживну цінність і гідні смакові характеристики. Бобова крупа особливо затребувана під час посту, включається в меню вегетаріанців і тих, хто дотримується здорового харчування.
Як приготувати маш?
Страви з маша, як правило, не винахідливі в приготуванні, але мають свої загальноприйняті особливості виконання технології.
Крупу перед використанням обов'язково промивають і при необхідності замочують або пророщують. Смачні страви з маша можна приготувати на гарнір або як самостійне страви, доповнивши відварену або протушенную крупу овочами або м'ясом. Неймовірно корисні і наваристы супи з маша, які навіть без додавання м'яса вдаються поживними. Як приготувати суп із маша?
Суп з маша, рецепт якого буде представлений наступним, може бути приготовлений на м'ясному бульйоні з додаванням м'яса або на овочевому відварі в суто пісному складі. При бажанні бобові доповнюють рисом, пшоном, іншими злаковими, або овочами свіжими або спассерованными попередньо на рослинному маслі.
Інгредієнти:
маш – 100 г; картопля – 3 шт.; помідори – 2 шт.; моркву і цибулю – по 1 шт.; капуста цвітна або брокколі – 150 г; зелень – 1 пучок; масло рослинне – 50 мл; часник – 1-2 зубчики; сіль, перець, лавр. Приготування
Маш замочують на кілька годин, після чого відварюють практично до готовності. Додають картоплю, а через 10 хвилин варіння пасеровану на олії цибулю з морквою, суцвіття капусти і нарізані кубиками помідори. Приправляють за гаряче смаком сіллю, перцем, часником і зеленню, проварюють 5 хвилин. Як приготувати маш на гарнір?
Маш на гарнір – рецепт простий і доступний для виконання будь-кому, навіть починаючому кулінару. Зерна при необхідності можна відварити і без попереднього замочування, збільшивши при цьому час термічної обробки. Склад піджарки допускається розширювати додаванням інших овочевих складових і приправ.
Інгредієнти:
маш – 200 г; помідор і цибулю – по 1 шт.; масло рослинне – 40 мл; часник – 1 зубок; сіль, перець чорний, червоний і духмяний. Приготування
Маш попередньо замочують у холодній воді, після чого відварюють до готовності, посоливши в кінці варіння. На маслі обсмажують цибулю, додавши часник, три види перцю і нарізаний помідор. Викладають піджарку до готової крупі, перемішують. Каша з маша – рецепт
Нижченаведені рекомендації допоможуть розібратися з тим, як смачно приготувати пюре у вигляді каші. В даному випадку бобові поєднуються з рисом, замість якого можна взяти гречку, іншу крупу. Живильний гарнір можна перетворити у смачне поживне самостійне друге блюдо, додавши до складу будь-яке м'ясо.
Інгредієнти:
маш – 200 г; рис – 150 г; моркву і цибулю – по 1 шт.; олія кукурудзяна – 40 мл; сіль, перець запашний. Приготування
Маш замочують на кілька годин, після чого заливають двома склянками води і відварюють до м'якості. Додають обсмажену на олії цибулю з морквою і рис, доливають гарячу воду до покриття на сантиметр, приправляють за смаком сіллю, перцем. Як і всі другі страви з маша готують кашу до розварювання крупи і вбирання води. Салат з пророщеного маша – рецепт
Особливо корисний маш, вегетаріанські рецепти якого вимагають попереднього пророщування зерен. Продукт заливають на ніч до покриття чистою прохолодною водою, після чого промивають і розташовують тонким шаром між двома отрезами зволоженою бавовняної тканини до отримання паростків довжиною 1 см або більше.
Інгредієнти:
пророщений маш – 350 г; часник – 2 зубки; цибуля – 1 шт.; масло рослинне – 100 мл; соус соєвий – 40 мл; оцет бальзамічний – 1 ст. ложка; приправа для корейської моркви – 1 ч. ложка; сіль. Приготування
Пророщений маш бланшують в киплячій підсоленій воді 15 хвилини, дають стекти і охолонути. В розпеченому маслі обсмажують до золотистого кольору цибулю, витягують його, а масло виливають до машу. Додають видавлений часник, перець, сіль і оцет, перемішують. Пророщений маш в салатах – рецепти приготування, вимагають настоювання не менше години з наступною подачею в салатнику. Хумус з маша – рецепт
Тим, кому подобається пюре з маша, рецепти приготування хумуса особливо припадуть до душі. Далі представлена версія закуски з пророщених зерен, замість яких можна взяти просто розмочену протягом 12 годин крупу або її попередньо відваривши до м'якості в ємності з водою, посоливши в кінці варіння за смаком.
Інгредієнти:
пророщений маш – 300 г; паста кунжутна – 50 г; часник – 2 зубки; олія оливкова – 50 мл; зелень – 50 г; лимонний сік – 1 ст. ложка; томати вялені або паста – 1-2 ч. ложки; вода – 100 мл; сіль, паприка. Приготування
Боби пророщують, промивають, укладають в ємність блендера. Додають по черзі інгредієнти зі списку, щоразу збиваючи масу до однорідності. Розводять пасту до бажаної консистенції кип'яченої і постигла водою. Перекладають готовий хумус в піалу, поливають оливковим маслом і посипають меленою паприкою. Маш з овочами – рецепт
Підійде для здорового харчування, вегетаріанського і пісного меню маш, рецепти приготування якого передбачають поєднання продукту з овочами. Крупу слід спочатку відварити з попереднім замочуванням або без практично до готовності, а потім протушкувати до м'якості з овочевим супроводом.
Інгредієнти:
маш – 300 г; цибуля – 1 шт.; морква – 2 шт.; баклажани – 150 г; болгарський перець – 200 р; помідори – 350 г; часник – 4 зубки; масло рослинне – 50 мл; лимонний сік – 1 ч. ложка; сіль, перець. Приготування
Маш відварюють практично до готовності. Обсмажують на маслі нарізану цибулю і моркву. Додають скибочки перцю і баклажани, смажать 5 хвилин. Приправляють овочеву масу за смаком, додають маш, протушивают під кришкою до м'якості складових. Фалафель з маша – рецепт
Допоможуть приготувати смачно маш прості рецепти фалафеля – східної закуски, для приготування якої крім даного сорти бобових найчастіше використовують нут. Замість цибулі з часником можна додати подрібнену масу асафетіду. Готові вироби обов'язково викладають на серветки для вбирання надлишків жиру.
Інгредієнти:
маш і нут – 200 г; цибуля – 1 шт.; часник – 4 зубки; борошно – 5-6 ст. ложок; кріп і петрушка – по 05 пучка; кумін, коріандр, перцева суміш, каррі, кмин; сіль, олію для фритюру. Приготування
Замочують, а потім відварюють до готовності маш і нут. Подрібнюють бобові в блендері, додавши зелень, цибулю і часник. Приправляють масу за смаком сіллю, кумином, коріандром, каррі, кмином і перцевої сумішшю, перемішують, додавши в процесі борошно. Скачують з отриманої маси кульки і обсмажують в розігрітому фритюрі до рум'янцю. Маш з грибами – рецепт
Неймовірно смачний маш, рецепти приготування якого передбачають додавання до складу страви грибів. І завжди доступні печериці, і ароматні вишукані лісові боровики будуть тут до місця і перетворять характеристики страви тільки на краще. Для отримання пісної версії зі складу виключають яйця, при бажанні замінивши їх додатковими овочевими складовими.
Інгредієнти:
маш – 300 г; гриби – 600 г; яйця – 4 шт.; часник – 4 зубки; масло рослинне – 50 мл; сіль, перець, спеції. Приготування
Замочують на кілька годин, промивають, а потім відварюють до повної готовності маш. Споліскують, шаткують пластинами або часточками гриби, обсмажують на олії, додавши в кінці смаження часник. Лісові гриби попередньо відварюють. Додають маш, приправи, спеції, перемішують і прогрівають пару хвилин. Як і інші подібні страви з махаємо подають страву самостійно або як гарнір. Маш кичари – рецепт
Наступний рецепт не підійде тим, хто шукає страви з маша з м'ясом, зате порадує прихильників здорового та корисного харчування. Кичари – головна страва аюрведичній кухні, готується за участю рису і безлічі запашних пряних добавок, склад яких можна підбирати, спираючись на індивідуальні смакові пристрасті.
Інгредієнти:
маш – 100 г; рис – 180 г; вода – 15 л; масло топлене дхі – 3 ст. ложки; гвоздика – 2 бутона; кориця – 1/4 палички; листя каррі – 3 шт.; гірчиця чорна – 1 ч. ложка; куркума – 05 ч. ложки; сіль – 1 ст. ложка. Приготування
У розігріте масло закладають корицю, гвоздику, зерна гірчиці. Через хвилину додають каррі, куркуму. Закладають в пряне масло промитий маш рис, обсмажують хвилину, заливають водою, підсолюють. Після закипання прикривають ємність кришкою, готують на помірному вогні 25-30 хвилин. Подають страву з лаймом і індійським хлібом . Як приготувати маш-маш по-корейськи?
Маш-маш по-корейськи – рецепт для любителів пікантних страв з остринкой. В якості основи для отримання закуски використовуються паростки, отримані після пророщування зерен. Їх можна зробити власноруч або придбати готові в торговельній мережі. Кількість червоного пекучого перцю регулюють за смаком.
Інгредієнти:
пророщений маш – 500 г; цибуля – 1 шт.; часник – 5 зубків; кунжут – 05 ч. ложки; цукор – 05 ч. ложки; масло – 2 ст. ложки; пластівці червоного гострого перцю – 2-3 ч. ложки або по смаку; соєвий соус – 1-3 ст. ложки; сіль, перець. Приготування
Паростки маша кидають у киплячу воду і відварюють протягом хвилини, відкидають на друшляк. Після охолодження додають видавлений часник. На маслі обсмажують кунжут з цибулею, додають чилі, смажать хвилину і виливають до паросткам. Додають за смаком соєвий соус, цукор, сіль і перець, перемішують, дають постояти 15 хвилин. Як приготувати маш в мультиварці?
Допоможуть смачно приготувати маш в мультиварці, рецепти якісного застосування крупи в кулінарії і базові рекомендації по поліпшенню смаку страв з участю даного сорти бобових. Максимально гармонійно поєднується продукт не тільки з овочами, але і з м'ясом: м'якоттю свинини, телятини або курячим філе.
Інгредієнти:
маш – 400 г; куряче філе – 200 г; цибулю, моркву – по 1 шт.; помідори та картопля – 2 шт.; часник – 2 зубки; масло – 2 ст. ложки; сіль, перець, спеції. Приготування
В олії на «Випікання» обсмажують цибулю. Додають м'ясо, смажать 10 хвилин. Закладають шарами морква, помідори, картопля, розмочений маш, сіль, перець і спеції. Заливають вміст до повного покриття водою і готують на «Гасіння» 1 год.