Сироп з чорноплідної горобини на зиму можна їсти просто так, під чашечку чаю, а можна використовувати для просочення випічки, приготування кремів або коктейлів.
Сироп з чорноплідної горобини на зиму – рецепт
Кінець вересня-початок жовтня – час початку зборів чорноплідної горобини. Якщо ягода вродила і на вашій ділянці, то скористайтеся шансом заготовити простий, насичений смаком сироп. Оскільки чорноплідна горобина не володіє вираженим ароматом, в рамках цього рецепту ми додамо до ягід вишневі листочки.
Інгредієнти: ягоди черноплодки – 28 кг; вода – 38 л; цукор – 38 кг; кислота лимонна – 85 м; вишневі листочки – 80 р. Приготування Перебрані ягоди черноплодки пересипаємо в емальований посуд, а слідом закладаємо вишневі листочки і лимонну кислоту. Заливаємо вміст ємності окропом і залишаємо приблизно на добу. Рідину зливаємо в окремий посуд, а ягоди перекручуємо і добре віджимаємо макуха. Змішуємо сік з ягідним настоєм і додаємо цукровий пісок. Проварюємо сироп близько 15-20 хвилин після закипання, а потім розливаємо по попередньо простерилізованій тарі.
Заготівля сиропу з чорноплідної горобини на зиму
Для більшої різноманітності в сироп можна додати листочки м'яти. На виході ви отримаєте приголомшливу основу для освіжаючого напою, яку достатньо буде лише розвести водою перед вживанням.
Інгредієнти: чорноплідна горобина – 23 кг; цукор – 13 кг; пучок м'яти; лимонна кислота – 45 г; вода – 17 л. Приготування Як і в попередньому рецепті, черноплодку першим ділом перебирають і промивають. Після, обсушені ягоди укладають в емальований або пластиковий посуд разом з листочками м'яти. Ягоди заливають окропом, розведеним з лимонною кислотою. Через добу рідина забарвиться і вбере в себе смак ягід і м'яти – її можна буде злити, а саму черноплодку необхідно перекрутити і добре віджати через марлевий відріз. Після змішування соку і ягідного настою, в суміш всипають цукровий пісок і залишають сироп вирувати на вогні близько 15 хвилин. Поки сироп на вогні, ви встигнете простерилізувати тару для нього. У стерильні пляшки розливаємо киплячий сироп і тут же закриваємо їх стерильними кришками.
Чорна горобина в сиропі на зиму
Грона чорної горобини в цукровому сиропі на зиму – ефектний і смачний спосіб зберегти плоди в холоди. Схема приготування тут схожа з попередніми двома рецептами, тільки замість того, щоб дістати ягоди з сиропу і вичавити з них сік, ми закриємо сироп прямо з ягодами.
Інгредієнти: грона чорноплідної горобини; цукор – 16 кг; вода – 18 л; кислота лимонна – 25 р. Приготування Приготуйте сироп, розвівши цукор в окропі. Промийте черноплодку і покладіть її в попередньо простерилізовані банки. Грона повинні заповнювати тару приблизно на дві третини. Залийте ягоди вируючим сиропом і залиште на півгодини. По закінченні часу злийте сироп, за півгодини він встигне підфарбуватися і увібрати в себе частину ягідного смаку. Повторно закип'ятити сироп, на цей раз всипати до нього трохи лимонної кислоти, яка виступить в якості консерванту. Знову залийте сиропом ягоди і швидко загорніть ємності ошпареними кришками. Після охолодження банки можна розміщувати на зберігання. Такий сироп можна пити, попередньо розбавивши водою або подавати до чаю.