Цукати або «сухе варення» - таку назву отримали виварені в цукровому сиропі і висушені фрукти і ягоди. Цукати з чорноплідної горобини особливо популярні, так як є не тільки солодким ласощами, але і володіють цілющими властивостями.
Цукати з чорноплідної горобини в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: ягоди горобини - 650 г; цукор - 620 г; вода - 135 мл; лимонна кислота – 5 р. Приготування Почніть з підготовки самих ягід, в рамках якої їх слід перебрати, видаляючи пошкоджені, потім промити і замочити на добу. При цьому воду при вимочуванні слід змінити в процесі.
Зваріть базовий цукровий сироп, перекладіть в нього ягоди і готуйте близько години. У самому кінці варіння всипте лимонну кислоту, або додайте сік натурального лимона з половини плоду. Зварені ягоди відкиньте на сито і дайте стекти сиропу на половину доби, після чого розкладіть горобину на рівній поверхні в один шар. Сушіть ягоди в провітрюваному приміщенні протягом доби, потім обваляйте в цукрі і помістіть в скляну тару.
Цукати з чорноплідної горобини в сушарці на зиму
Приготування цукатів - процес тривалий і складається з декількох етапів. Перед тим, як приготувати цукати з чорноплідної горобини, ягоди вимочуються, а потім проварюються в сиропі. Заключний етап - сушка ягід. Цей процес можна полегшити, висушивши ягоди в спеціальній сушарці. В її відсутність процедуру можна повторити і в звичайному духовій шафі.
Інгредієнти: ягоди горобини - 980 р; цукор - 290 г; лимонна кислота - 5 г; цукрова пудра - 135 р. Приготування Розчиніть лимонку, доведіть розчин до кипіння і покладіть ягоди на 3 хвилини. Бланшовані ягоди обсушіть і розкладіть єдиним шаром на решітці сушарки і залиште на половину доби.
При приготуванні в духовці розігрійте її до 200 градусів і помістіть плоди горобини, пересипані цукром. Як тільки сироп почне закипати, зменшіть температуру до 60 градусів і сушіть їх протягом 45 хвилин. Підсушені ягоди вийміть з духовки і досушивайте природним шляхом при кімнатній температурі.
Готові цукати пересипте цукровою пудрою. Відправте на зберігання, попередньо переклавши сухі ягоди в скляний посуд. Для тривалого зберігання використовуйте пергаментний папір.