Рослина з екзотичною назвою зизифус прийшло до нас з Азії, де воно поважається шанувальниками народної медицини за свою величезну користь, і їдцями – за приємний смак. У нас чагарники зизифуса стали висаджувати відносно давно, але тільки зараз рослина набирає велику популярність.
Про рецептах маринованого зизифуса ми докладно розповімо далі.
Зизифус, маринований на зиму
Маринувати зизифус можна двома різними способами: в солоному і солодкому маринаді. У першому випадку виходить пікантна закуска, що нагадує оливки за своїм смаком і текстурою. Почати розбір рецептів ми вирішили саме з цієї варіації. Незважаючи на екзотичність самого плоду, маринад для нього готується просто і за звичною для нас схемою.
Інгредієнти: зелений зизифус – 18 кг; оцет яблучний – 170 мл; листя лавра – 8 шт.; часник – 6 зубчиків; цукор – 65 г; духмяний перець – 10 горошин; сіль – 85 м; рослинне масло – 95 мл; вода – 16 л. Приготування Перед тим, як маринувати зизифус на зиму, самі плоди ретельно перебирають, споліскують і обсушують. Банки для заготовок також слід підготувати, добре вимивши їх, а потім обшпаривши, для більшої надійності. На дно кожної з банок можна покласти пару лаврових листочків і по дві-три горошини перцю. Зверху складаємо підготовлені плоди, потім ще трохи лавра і перцю, а в самому кінці – половинки часникових зубков для аромату. Тепер до маринаду. На відміну від багатьох інших рецептів, цей маринад не можна кип'ятити, щоб зизифус не полопался, а тому воду з сіллю і цукром доводимо максимум до 60 градусів і вливаємо оцет. Заливаємо гарячим маринадом плоди в банках, а для того, щоб додатково захистити баночки від контамінації, вливаємо на поверхню рослинне масло, яке перегородимо дорогу всім аеробним бактеріям. Тепер залишається тільки закатати заготовки ошпареними кришками. Як правильно маринувати зизифус?
Солодкий маринад не обов'язково означає, що ягоду можна буде додавати в десерти. За смаком вона також добре підходить до м'яса, салатів або в якості окремої закуски, але має більш виражений кисло-солодкий смак.
Інгредієнти: оцет – 85 мл; вода – 520 мл; цукор – 115 г; сіль – 35 г; гвоздика – 3 бутона; зизифус – 300 р. Приготування Змішайте всі складові, крім ягід разом і доведіть до температури 50-60 градусів. Укладіть зизифус в чисту банку і залийте гарячим маринадом, після чого загорніть ошпареними кришками.