Вернуться назад Распечатать

З чого роблять кленовий сироп?

З чого роблять кленовий сироп?
Для збору соку використовуються спеціальні різновиди клена, зростаючі в Канаді і деяких американських штатах. Клен червоний, цукровий і чорний – основні виробники солодкого кленової заготовки. В наших широтах для збору соку чудово підійде клен гостролистий.
Спробуємо розібратися, з чого роблять кленовий сироп і як переробляють сировину. Збір соку клена нагадує отримання березового соку, зібрана рідина випарюється тривалий час, при цьому з 43 літрів соку виходить 1 літр сиропу. Розглянемо технологію отримання сиропу і його корисні властивості.

Кленовий сироп - склад


Кленовий сироп представляє собою тягучу, бурштинову рідину з яскраво вираженим деревним ароматом. Оскільки це натуральний продукт, виготовлений природним шляхом, він не містить консервантів і наповнювачів. Екологічний, природній сироп багатий вітамінами і мінералами, сприяють зміцненню організму. Прекрасна альтернатива цукру, вареньям і джемам, кленовий сироп входить в десятку корисних продуктів світу.

Кленовий сироп - застосування


Національна гордість канадців і американців - кленовий сироп, широко використовується в кулінарії. Їм приправляють млинці і вафлі морозиво і оладки, а також використовують як пікантною заправки до овочевих салатів і м'ясних страв. У Квебеку, на батьківщині цукрового клена, варять пиво і виготовляють льодяники. В кондитерській і пекарній промисловості сироп використовують як замінник натурального цукру, а відомі ресторатори включають в меню соуси і десерти, використовуючи такий популярний продукт.

Кленовий сироп - рецепт в домашніх умовах


Перед тим, як зробити кленовий сироп, слід підібрати спеціальне дерево для весняного збору соку. Зробіть отвір у дереві завглибшки 10 см і помістіть пластикову трубку для збору рідини. Враховуйте, що для отримання 500 мл сиропу, буде потрібно 20 літрів кленового соку.
Інгредієнти:

  • кленовий сік – 20 л.


  • Приготування

  • Технологія приготування цукрового сиропу заснована на випаровуванні рідини з соку шляхом її нагрівання, що призводить до зміни кольору та об'єму.

  • Приготуйте глибоку і широку посуд з стійким покриттям, щоб уникнути пригорання сиропу, так як процес приготування займе кілька годин. Налийте кленовий сік у ємність і повільно нагрівайте, постійно помішуючи.

  • Доведіть рідину до кипіння і постійно підтримуйте в такому стані, не змінюючи температури приготування, до повного випаровування. Чим вище концентрація цукру в соку клена, тим сильніше температура кипіння. В кінці приготування, температура кипіння сиропу вище, ніж температура кипіння води на декілька градусів, що і визначає готовність.

  • Готовий сироп повинен мати насичений темний колір і густу консистенцію.

  • Останній етап - фільтрацію, зробіть з допомогою вовняного фільтра. Щоб позбутися від кристалів цукру, пропустіть гарячий сироп через такий фільтр.

  • Охолоджений сироп налийте в чисту ємність і відправте на зберігання.


  • Чим замінити кленовий сироп?


    Оскільки інформацією щодо того з чого робиться кленовий сироп складно скористатися в наших природних умовах за відсутності цукрових кленів, доведеться знайти альтернативу даному продукту. Найбільш підходящим засобом є мед з акації, в якому низький вміст шкідливих цукрів і високі вітамінні властивості. Крім того, мед має в'язку, тягучу консистенцію, що нагадує текстуру кленового сиропу. Якби не солодкий, деревний аромат, властивий екзотичному сиропу, то замінити його можна будь-яким сиропом з варення.