Свіжість продуктів багато в чому висить від умов їх зберігання, які для більшості поєднуються в дотриманні 2 простих умов: сухість і холод. Сучасні холодильники цілком здатні їх забезпечити. Здавалося б, для випічки ці умови так само підходять, проте не завжди. При цьому чітко відповісти, чому не можна зберігати в холодильнику, мало хто зможе.
3 причини До зберігання в холодильній камері випічки слід ставитися до обережністю з кількох причин:
Вона добре вбирає запахи, в тому числі м'ясні та рибні. Не дуже смачно заїдати суп хлібом, пропахшим сирим морепродуктом. Черствіє і пліснявіє від випарів вологи, тому, будучи герметично запакованої, зіпсується навіть в холодильнику. Готується на дріжджах. Якщо покласти випічку занадто тісно з іншими продуктами, це може їх зіпсувати. Таким чином, хліб можна зберігати в холодильнику, але тільки на одній полиці з такими ж слабо або не пахучими продуктами або зовсім в морозилці. При цьому можна запаковувати хліб хоч в пакет, хоч в полотняний мішок, головне – доступ повітря.
Холодильник або хлібник? Якщо існує ймовірність сусідства випічки в одному просторі з сильно пахне стравою або продуктом, хліб у холодильнику зберігати не можна. В такому випадку краще потурбуватися покупкою в будинок хлібниці. Вибирати її бажано в першу чергу по функціональності і зручності, і тільки потім – за зовнішнього вигляду, оскільки її обов'язково вимивати/протирати мінімум раз в тиждень. Практичніше за все буде металопластикова або виконана з будь-якого з матеріалів хлібниця з отворами для вентиляції.
Разом скільки можна зберігати хліб у холодильнику, стільки ж – і в хлібниці. Головним критерієм є доступ повітря та відсутність поруч пахучих страв. Щоб виріб довше залишалося свіжим, його ще рекомендується різати від середини, а решта половинки з'єднувати в місці зрізу, так воно не заветрітся.
Чи шкідливо зберігати хліб у холодильнику?
Тільки в тому випадку, якщо він вже почав псуватися, пліснявіти або щойно з печі. Деякі види випічки зовсім категорично забороняється вміщувати в холодильні камери, оскільки вони можуть занадто затвердіти.